naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
EU ministri financija zahtijevaju efikasniju potrošnju i kontrolu špekulanata

Europska Unija mora naučiti živjeti u svijetu visokih cijena energenata i hrane kroz efikasniju potrošnju, upozorili su ministri financija 27 članica Europske unije na sastanku u Luksemburgu.  

Istovremeno bi trebalo voditi računa o tome da međunarodni špekulanti umjetno ne potaknu rast cijena, ističu oni. 

Uzlet cijena nafte posljednjih godina 'naglašava potrebu za povećavanjem energetske učinkovitosti te upotrebe alternativnih izvora energije', stoji u zajedničkom priopćenju ministara financija EU-a. 

Blok bi trebao 'povećati i transparentnost tržišta nafte, promicati konkurenciju na tržištima energenata te poboljšati dijalog sa zemljama proizvođačima nafte', stoji u priopćenju.

Zemlje članice trebaju se zapitati 'kako se želimo boriti protiv špekulanata, obzirom da su oni jedan od glavnih razloga' uzleta globalnih cijena hrane i goriva, kazao je predsjednik eurozone, luksemburški premijer Jean-Claude Juncker. 

Poruka da bi Europa trebala kolektivno stegnuti pojas stiže nakon upozorenja nekih među najvažnijim čelnicima EU kako Unija kratkoročno ne može učiniti puno kako bi potaknula spuštanje cijena hrane i energenata s trenutnih rekordnih razina. 

Sastanak je službeno zakazan radi rasprave o pitanjima kao što su želja Slovačke da usvoji euro 2009., solventnost osiguravajućih kompanija te porez na dodanu vrijednost na osiguranje.

Slovačka je dobila odobrenje ministara financija za usvajanje eura sljedeće godine, a Juncker napominje kako je 'veoma sretan što je Slovačka ispunila kriterije' iznesene u EU-ovom Paktu za stabilnost i rast. 

Najvažnija tema, međutim, bila je reakcija EU-a na globalni uzlet cijena. Ministri su neočekivano izdali službeno zajedničko priopćenje o cijenama hrane kojem su u posljednji trenutak dodali i paragraf u kojem izražavaju zabrinutost zbog uzleta cijena goriva. 

Cijena proizvoda od žita u Europi je između rujna 2006. i veljače ove godine porasla za 96 posto, dok je cijena prerađene hrane u ožujku porasla za 8,2 posto u odnosu na godinu dana ranije, stoji u službenom dokumentu.  

Europa ipak ne bi trebala reagirati nudeći kratkoročne porezne olakšice. Umjesto toga, trebala bi se zalagati za učinkovitiji poljoprivredni sektor, te osigurati da proizvodnja biogoriva ne rezultira manjkom hrane, ujedno se zalažući za liberalizaciju međunarodne trgovine, stoji u priopćenju.  

Ministri su pozvali i Europsku komisiju da ispita stanje na tržištima goriva i hrane kako bi se utvrdilo utječu li špekulanti na rast cijena.  

Obzirom da je Europa u sve većoj mjeri ovisna o stranim dobavljačima energenata te da globalna potražnja za energentima naglo raste, glavna je poruka sastanka da će se EU morati naučiti nositi s manjom količinom energenata.

'Nisam siguran moramo li se naviknuti na rast cijena nafte, no vjerujem da se moramo naviknuti na visoke cijene hrane. Najjednostavniji i najbolji način da se to učini jest pobrinuti se da naša gospodarstva budu manje ovisna o tom izvoru energije', istaknuo je nizozemski ministar financija Wouter Bos.(Hina)

  

Više o tome: