naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Članice EU-a postigle dogovor o pravilima za vraćanje nelegalnih imigranata

Zemlje članice EU-a postigle su u četvrtak 5. lipnja, nakon tri godine pogađanja, dogovor o pravilima za vraćanje osoba koje nelegalno borave na teritoriju Unije.  

Dogovor postignut na sastanku ministara unutarnjih poslova u Luksemburgu treba još potvrditi Europski parlament, a slovensko predsjedništvo očekuje da će ga Parlament izglasati već u prvom čitanju na sljedećoj plenarnoj sjednici u Strasbourgu od 16. do 19. lipnja. 

Novom direktivom uspostavila bi se zajednički standardi i postupci za vraćanje osoba, koje borave nelegalno u Uniji, uključujući i zabranu ulaska protjeranima.  

Procjenjuje da u EU-u boravi oko 8 milijuna ljudi bez dokumenata, koji najčešće uđu turistički i onda odluče ostati. Više od 200 tisuća ih je uhićeno u prvoj polovici prošle godine, od čega je protjerano nešto manje od 90 tisuća. 

Novim zajedničkim pravilima, vlade zemalja članica nastoje ugoditi biračima koji su zabrinuti zbog imigranata. Prije toga, EU je uspostavio zajedničke granične patrole i bazu s biometrijskim podacima, zbog čega su sve češće optužbe da se Europa ograđuje i postaje tvrđava.  

Skupine za zaštitu ljudskih prava kritiziraju te korake, a Europski parlament je podijeljen. Zastupnici narodnjačkih i demokršćanskih stranaka te većina liberala podržavaju novu direktivu, dok socijalisti, zeleni i komunisti traže da se ublaže njezine odredbe. Stoga se očekuje da vrlo tijesan rezultat glasovanja u Parlamentu.  

Uspije li Parlament odbaciti direktivu, onda će se morati voditi pregovori između Vijeća i Parlamenta o novom tekstu direktive. 

Direktiva preporučuje da se 'udaljavanje' osoba koje nelegalno borave radi na dobrovoljnoj osnovi, ali u slučaju otpora, nacionalne vlasti moći će odrediti pritvor na maksimalno šest mjeseci, koji se u nekim slučajevima mogu produžiti i na 18 mjeseci, kada se procjeni da postoji mogućnost bijega ili da će kasniti dokumenti iz zemlje u koju osoba treba biti protjerana. Ova mjera se odnosi i na djecu. Nakon protjerivanja, moći će se izreći zabrana ulaska na teritorij EU-a u trajanju do pet godina. 

Tijekom dugih pregovora koji su prethodili dogovoru, Europski parlament je uspio ubaciti odredbu da se besplatna pravna pomoć mora ponuditi protjeranim osobama. Više zemalja je tražilo da to bude fakultativno, a ne obvezno. 

Direktiva nudi mogućnost državama članicama da biraju između legalizacije boravka ili protjerivanja. 

Zemlje članice do sada su primjenjivale različita pravila glede zadržavanja u pritvoru nelegalnih imigranata. U Francuskoj je to ograničeno na maksimalno 30 dana, u Italiji i Španjolskoj do 60 dana, u Velikoj Britaniji, Grčkoj, Danskoj, Finskoj, Nizozemskoj, Irskoj, Malti i Estoniji uopće nije ograničen.(Hina) 

  

Više o tome: