naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Ministri EU za zaštitu okoliša složili se oko preustroja sustava odobravanja GMO

Ministri za zaštitu okoliša članica Europske unije podržali su prijedlog Francuske o preustroju europskog postupka odobravanja genetski modificiranih organizama.

Francuska je ministrima za okoliš članica EU-a podastrla prijedloge za usavršavanje mehanizma donošenja odluka EU o odobravanju odnosno zabrani uvoza genetski modificiranih poljoprivrednih kultura. 

Na sastanku koji je Luksemburgu održan u četvrtak 5. lipnja ministri su donijeli odluku kako bi postupak procjene rizika u sklopu sustava procjene i odobrenja GMO-a trebao biti usavršen te kako treba provesti opsežniju raspravu o njegovom utjecaju na okoliš. 

'Znanstveni savjeti koje nam pruža Europska agencija za sigurnost hrane - tijelo koje provodi postupak procjene- iznimne su kvalitete', kazao je europski povjerenik za okoliš, Stavros Dimas. 'Međutim, potrebno je usavršiti sposobnost EFSA-e da procjenjuje rizike i da uzima u obzir promjene u načinu obrade zemlje te lokalnih geografskih uvjeta.'

'Ova odluka pomoći će pri odlučivanju o GMO-u', dodao je. 

Zemlje članice zatražile su reformu znanstvene ekspertize koja se primjenjuje pri procjeni rizika GM kultura te dodatne rasprave o dugoročnim utjecajima kontroverznih poljoprivrednih proizvoda, što su ministri za zaštitu okoliša na koncu i prihvatili, uz podršku Europske komisije. 

Bit će oformljena i stručna skupina sa ciljem razvoja ideja koje će potom biti razmatrane na kasnijem sastanku ministara za zaštitu okoliša, u listopadu ili krajem godine, kazao je Jean-Louis Borloo, francuski ministar za zaštitu okoliša. 

Borloo je naglasio da predložene promjene neće rezultirati zabranom genetski modificiranih prehrambenih proizvoda.  

'Promjena ekspertize ne podrazumijeva da želimo zabraniti GMO. Želimo da budu komercijalizirani, osim u onim slučajevima u kojima predstavljaju očiglednu opasnost za zdravlje, slijedom detaljne analize rizika', naglasio je francuski dužnosnik. 

Cilj Francuske je pripremiti raspravu ministara na visokoj razini o tim pitanjima, koja će biti održana za predsjedničkog mandata Francuske na čelu EU-a, koji počinje prvog srpnja.

Francuska je tako predložila poboljšanja na četiri područja. Prvo je područje procjene utjecaja genetski modificiranih kultura na okoliš, uključujući toksičnost onih koje stvaraju pesticide kao i njihov utjecaj na sorte koje nisu cilj genetskih izmjena. 

Drugo je područje poboljšanja vezano za rad stručnjaka uključenih u proces procjene rizika. Tako bi se od Europske agencije za sigurnost hrane (EFSA) zatražilo da više vode računa o mišljenju nadležnih tijela članica. 

Treće područje odnosi se na utvrđivanje plafona zagađenja sjemenja genetski modificiranim proizvodima, kako bi se zajamčio kontinuitet kultura koje nisu genetski izmijenjene.

Francuzi također traže nove studije o pravima zemalja članica da reguliraju uzgoj odobrenih gm-kultura kao i o tješnjoj suradnji s EFSA-om oko aranžmana za posebne ekosustave, kao što su pojedini poljoprivredni sustavi ili geografska područja. 

Francuska se tijekom nadolazećeg predsjedničkog mandata nada nastaviti raspravu koju je 2006. započela Austrija, a čiji je cilj utvrditi je li EFSA u prikladnoj mjeri opremljena da provodi znanstvene procjene sigurnosti genetski izmijenjenih proizvoda, nasuprot onima koje izrađuje industrija.  

Dosjei o procjeni rizika iz biotehnološke industrije često su 'veoma teški' i 'teško ih je provjeravati', ustvrdili su francuski dužnosnici. 

Nekolicina drugih zemalja članica EU-a u više je navrata kritizirala EFSA-u zbog pristranosti u korist GMO-a te tvrde kako je odobrila GM proizvode bez prikladnih istraživanja.

Na udaru kritike našli su se i posebna regulatorna procedura i uloga EFSA-e a Komisija je 2006. odlučila kako su potrebne određene praktične promjene da bi se usavršio EFSA-in proces izdavanja odobrenja za GMO proizvode.(Hina) 

 

Više o tome: