naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Članice EU-a postigle kompromis oko liberalizacije tržišta energije

Zemlje članice postigle su napredak u području liberalizacije tržišta električne energije i plina, ali je odbačena ideja Europske komisije o obveznom vlasničkom razdvajanju poduzeća na proizvođače i na infrastrukturu za prijenos energije.

Europska komisija je prošle godine predložila da se vlasnički razdvoje energetske poduzeća, tako da operateri koji prodaju energiju ne budu više vlasnici visokonaponskih dalekovoda i plinovoda. To bi olakšalo ulazak novih operatera na tržište i time potaknulo konkurenciju, koja bi u konačnici trebala dovesti do smanjenja cijena za potrošače.

Tome se usprotivila skupina zemalja na čelu s Njemačkom, koja je predložila 'treći put'. To znači da dalekovodi i plinovodi ne bi bili vlasnički odvojeni od matičnih tvrtki, ali bi njima upravljala neovisna regulatorna tijela.

Dogovorom postignutim u petak na sastanku ministara energije u Luxembourgu zapravo je odbačen prijedlog Komisije, jer vlasničko razdvajanje ne bi trebalo biti obvezno, nego je ostavljeno kao opcija.

U 11 zemalja članica EU-a već su sada vlasnički potpuno odvojena poduzeća za proizvodnju i prijenos električne energije, a u sedam zemalja za proizvodnju i distribuciju plina. Među tim zemljama su Velika Britanija, Španjolska, Danska i Nizozemska.

S druge strane, Njemačka ne pristaje na razdvajanje svojih poduzeća ERW i E.ON, koja su najveća energetska poduzeća na svijetu. Slično se drži i Francuska glede svojih poduzeća EDF i GDF.

Dogovor je, nakon višemjesečnog oklijevanja da prihvati raspravu o alternativnom rješenju, prihvatila i Europska komisija.

'Ovo je veliki korak naprijed prema u potpunosti integriranom europskom energetskom tržištu i pravi odgovor EU-a na strukturalne izazove s kojima se suočava. To je jednako dobra vijest za poduzeća i građane kojima trebaju konkurentnije cijene i sigurnost opskrbe energijom', rekao je predsjednik Komisije Jose Manule Barroso.

'Sve su zemlje članice pokazale puno dobre volje da bi se postigao svima prihvatljivi kompromis. Energetski paket će, siguran sam, donijeti veću konkurentnost, što će na kraju ići u korist građanima EU-a', rekao je povjerenik za energiju Andris Piebalgs.

Dogovor još treba potvrditi Europski parlament, koji u ovom pitanju suodlučuje zajedno s Vijećem EU-a, to jest zemljama članicama. Kompromis također uključuje i odredbu da se ponovno razmotri funkcioniranje dogovorenog rješenja, dvije godine nakon stupanja na snagu. To u ovom slučaju znači najmanje četiri godine, jer je oko dvije godine potrebno zemljama članicama da transponiraju direktivu u svoja nacionalna zakonodavstva. (Hina)

Više o tome:

  • EUobserver: EU energy giants escape forced break up 
  • EurActiv: Paris and Berlin win EU energy liberalisation deal