naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Barroso i dužnosnici EU-a i Mediterana u ponedjeljak u Portorožu

Na svečanosti u Portorožu na kojoj će među ostalima sudjelovati i predsjednik Europske komisije José Manuel Barroso i glavni tajnik Arapske lige Abr Musa u ponedjeljak 9. lipnja će biti proglašeno osnivanje Euro-mediteranskog sveučilišta sa sjedištem u Piranu.

Riječ je o ustanovi koja je zamišljena kao budući znanstveni forum i kontaktno mjesto za povezivanje studenata i profesora s područja Europske unije i zemalja partnerica EU-a s druge strane Sredozemlja. 

Pristanak na suradnju u projektu već je dalo više sveučilišta iz Maroka, Egipta, Turske, Izraela i s palestinskog teritorija, a računa se i na uključivanje sveučilišnih i znanstvenih ustanova iz Alžira, Tunisa, Sirije, Jordana, Libanona, Albanije i Mauritanije. 

Od prve ideje o povezivanju sveučilišnih i znanstvenih ustanova na području Sredozemlja preko novog sveučilišnog centra u jednoj od zemalja Europske unije protekle su tri godine, a Slovenija koja predsjeda EU-om do kraja lipnja ove godine dobila je potporu ostalih članica za realizaciju projekta koji bi trebao zaživjeti već ovog ljeta. 

Ove godine u Piranu bit će organizirana ljetna škola s radionicama za studente i znanstvenike s tog područja, a na jesen se očekuje ostvarenje prvih četiriju programa Euro-sredozemnog sveučilišta na različitim ustanovama u Sloveniji i u drugim zemljama. 

Prvi programi na postdiplomskom stupnju s razmjenama studenata predviđeni su za područja kao što su energetika, ekonomija, ekologija, turizam, studija prometa, međunarodno pravo, turizam i interkulturalni studiji, a Slovenija je za ovu i sljedeću godinu za realizaciju programa osigurala sredstva od dva milijuna eura. 

Osnovna ideja pokretanja sveučilišta ovakvog tipa je jačanje kulturnih i znanstvenih veza u Mediteranskom bazenu u godini koju je EU proglasila godinom dijaloga među kultura, a odvija se u okviru tzv. Barcelonskog procesa suradnje EU-a i država na južnim obalama Sredozemlja čiji je politički okvir bio definiran prije 13 godina. 

Svečanosti otvorenja nazočit će i slovenski premijer i predsjedajući Vijeća EU-a Janez Janša, predsjednik Europskog parlamenta Hans Gert Pöttering, europski povjerenik za znanost i istraživanja Janez Potočnik, europski povjerenik za kulturu i višejezičnost Jan Figel, povjerenica za vanjske odnose i susjedsku politiku Benita Ferrero Waldner, povjerenik za ribarstvo i pomorstvo Joe Borg, te brojni drugi predstavnici država iz prostora Sredozemlja.(Hina)

 

Više o tome:

  • Slovensko EU predsjedništvo: Inauguration of Euro-Mediterranean University with seat in Slovenia
  • EUobserver: Arab countries complicate Med Union plan
  • Europski parlament: June 2 day Plenary: Security, US relations and Mediterranean on agenda