naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Predstavljen rad bruxelleskog Ureda hrvatskih regija

Upravni odjel za razvoj i europske integracije Karlovačke županije i predstavnici Ureda hrvatskih regija u Bruxellesu predstavili su danas u Vijećnici grada Karlovca rezultate rada toga ureda koji za sada zastupa osam hrvatskih županija, šest gradova i dvije razvojne agencije.  

Osnivač Ureda je Agencija za razvoj Varaždinske županije (AZRA) koja i koordinira njegov rad. 

Alen Leverić, voditelj Odjela za regionalni razvoj AZRA-e, kazao je da je ona u nepune tri godine, s oko 40 zaposlenika, svojim projektima u Varaždinsku županiju privukla 4,5 milijuna eura iz raznih predpristupnih fondova Europske unije, čemu je pridonio i izravan kontakt s tijelima Unije preko Ureda u Bruxellesu. 

Savjetovao je regijama, gradovima i pojedinačnim tvrtkama da dobro pripreme ulagačke projekte, jer će se ove godine moći predstaviti ili prijaviti. Primjerice, u studenome će Ured u Bruxellesu za flandrijske ulagače prirediti skup o ulagačkim mogućnostima u Hrvatskoj. 

Prava je istina da nas mogući ulagači u Europi prepoznaju samo po Dubrovniku, Plitvicama i nogometu, a o osnovnim komparativnim prednostima i mogućnostima ulaganja u drvnu industriju i turizam te o posebnostima radne snage ne znaju gotovo ništa, rekao je Leverić. 

Napomenuo je da nitko veći kapital ne ulaže u nekoj zemlji 'od danas do sutra', jer od ulagačkog interesa preko prvog kontakta do početka gradnje i proizvodnje prođe i četiri do pet godina, ali, kako kaže, 'bez prvog kontakta nema ni provedbe projekta'. 

Govoreći o radu Ureda, voditeljica Lea Poljančić kazala je da županije i gradovi dobivaju svu pomoć - od uspostave kontakata, do prevoditeljskih usluga na sastancima i organizacije seminara ili konferencija.  

Svoja pohvalna iskustva s Uredom izrazili su danas predstavnici Karlovca, Sisačko-moslavačke, Zagrebačke i Primorsko-goranske županije te grada Rijeke.  

Hina