naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
EU postigao dogovor o dva zakona o radu

Nakon četiri godine neuspješnih pregovora i kompromisnih prijedloga, zemlje članice EU-a postigle su kasno navečer u ponedjeljak 9. lipnja dogovor o dva kontroverzna prijedloga zakona na području radnog zakonodavstva od kojih jedan regulira plaću i socijalna prava privremeno zaposlenih radnika, a drugi radno vrijeme. 

Europski ministri za zapošljavanje i socijalnu politiku prihvatili su na sastanku kompromisno rješenje slovenskog predsjedništva EU-a. 

'Prevladali smo razdoblje stagnacije na području tržišta rada. Sada možemo dati novi poticaj socijalnoj Europi', rekao je europski povjerenik za socijalna pitanja Vladimir Špidla nakon višesatnih teških pregovora. 

Glede privremeno zaposlenih radnika, čiji se broj u EU procjenjuje na gotovo osam milijuna, ministri su dogovorili da im se trebaju osigurati jednake plaće i socijalna prava kao i stalnim radnicima od prvog dana rada. 

No, tekst predviđa i mogućnost iznimki, poput 12-tjednog početnog razdoblja koje je britanska vlada dogovorila sa sindikatima, nakon kojeg se prava privremenog radnika moraju izjednačiti sa pravima stalno zaposlenih. 

Britanski pristanak bio je jedan od ključnih čimbenika koji je omogućio dogovor. Slovenska ministrica Marjeta Cotman kazala je: 'Imali smo potrebnu političku volju za razliku od prethodnog portugalskog predsjedništva koje je imalo slične prijedloge.' 

Šest zemalja protivilo se konačnom paketu do samog kraja pregovora zbog nekih odredbi o radnom vremenu. Slovenski predstavnik morao je na kraju organizirati glasovanje umjesto uobičajenog konsenzusa. 

Sporno je bilo isto ono pitanje koje je sve do sada blokiralo rješenje problema - treba li EU dopustiti iznimke od 48-satnog radnog tjedna, kao u slučaju Velike Britanije i nekih zemalja središnje i istočne Europe. 

Prema dogovoru, radnici u Europi moći će raditi više od tog praga, ovisno o dogovoru sa socijalnim partnerima. Belgija, Portugal, Španjolska, Cipar, Mađarska i Grčka tražile su stroža jamstva. 

'Prijedlog osigurava potrebna jamstva i zaštitu za radnike, omogućujući istodobno fleksibilnost u organiziranju radnog vremena', rekla je slovenska ministrica. 

Ta će odluka vjerojatno izazvati prosvjede europskih sindikata koji su tražili ukidanje kontroverznih izuzeća, kao i Europski parlament. 

U svibnju 2005., europski su zastupnici velikom većinom glasova glasovali za postupno ukidanje tih izuzeća do 2012., a smatraju i da bi vrijeme provedeno na dežurstvu, makar i ne radeći, trebalo smatrati pravim radnim vremenom. 

U tome su slijedili stajalište Europskog suda pravde koji je donio dvije presude u tom smislu, koje bi mogle imati ozbiljne financijske posljedice u sektorima poput zdravstva.

No, ministri EU-a dogovorili su da će zemlje članice moći praviti razliku između 'aktivnog' i 'neaktivnog' vremena na dežurstvu. Špidla je objasnio da posljedice za zdravlje i sigurnost radnika ne postoje ako se tijekom dežurstva ne radi. Kompromisni prijedlog još mora razmotriti Europski parlament.(Hina)

  

Više o tome: