naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Završen summit EU - SAD

Klimatske promjene i energetska stabilnost, politika globalne sigurnosti, osobito odnosi s Iranom i Kubom, te potpora 'mladim demokracijama' u državama poput Iraka i Afganistana bili su u središtu razgovora čelnika Europe i SAD-a na godišnjem summitu EU - SAD koji je u utorak 10. lipnja održan na Brdu kod Kranja. 

'Imali smo vrlo dobre i otvorene razgovore', rekao je slovenski premijer Janez Janša, čija zemlja predsjeda EU-om, na konferenciji za novinare na kojoj su sudjelovali i američki predsjednik George W. Bush, te predsjednik Europske komsije José Manuel Barroso. 

Janša je dodao da EU i SAD 'dijele najvažnije vrijednosti', ostvaruju veliki dio svjetskog društvenog proizvoda i daju 75 posto sredstava za pomoć nerazvijenim zemljama, ali su i odgovorne za prevelike emisije stakleničkih plinova koje je potrebno smanjiti, kako bi se smanjile klimatske promjene. EU i SAD nose i zajedničku odgovornost i trebaju dati primjer ostalima, rekao je Janša. 

U pogledu globalnog sporazuma koji bi omogućio smanjivanje emisija ugljičnog dioksida, Bush je rekao da taj proces mora imati 'realistične ciljeve' i da ima smisla samo ako se u njega uključe rastuća gospodarstva, poput onih Indije i Kine, koja su također sve veći onečišćivači. 

Govoreći o raznim regionalnim temama, o kojima se raspravljalo na summitu, Bush je među ostalim naglasio da 'Turska spada u Europsku uniju', zahvalio je europskim državama na pomoći u stabilizaciji Afganistana, te također istaknuo da 'postkastrovska' Kuba ne može napredovati ako 'ne oslobodi sve političke zatvorenike'. 

Govoreći o problemu odnosa s Iranom, Bush je rekao da ta zemlja nastavlja s obogaćivanjem urana koji bi joj mogao omogućiti stvaranje nuklearnog oružja, što predstavlja prijetnju susjedima u regiji. Stoga Iran, kako je rekao Bush, treba birati između izolacije i suradnje sa zapadnim državama, te dodao da je sada 'pravo vrijeme' za zajedničko djelovanje SAD-a i Europske unije, ali da odgovor mora dati sam Iran. 

Barroso je zahvalio Bushu na doprinosu Sjedinjenih Država koje su desetljećima podržavale integraciju Europe.(Hina) 

 

Više o tome:

Slovensko EU predsjedništvo: 2008 EU-U.S. Summit Declaration