naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Rast industrijske proizvodnje u EU u travnju - Eurostat

Industrijska proizvodnja u eurozoni u travnju je zabilježila snažniji rast no što se ranije očekivalo, pokazali su podaci europskog statističkog ureda Eurostat, objavljeni u četvrtak 12. lipnja. 

Industrijska proizvodnja u 15-članoj eurozoni u travnju je uvećana za 0,9 posto na mjesečnoj razini i za 3,9 posto u odnosu na isti mjesec u 2007., objavio je Eurostat.

Brojke, usklađene za sezonske utjecaje, nadmašile su očekivanja ekonomista koji su procjenjivali rast industrijske proizvodnje na mjesečnoj razini od svega 0,1 posto te u visini 2,9 posto u odnosu na isti mjesec godinu dana ranije.

Najnoviji podaci svjedoče o većem zaokretu u odnosu na ožujak, kada je zabilježen pad industrijske proizvodnje za 0,5 posto u odnosu na prethodni mjesec te povećanje na godišnjoj razini od svega 1,5 posto, pokazuju revidirani podaci Eurostata.

Porast u travnju ponajviše se pripisuje snažnijem rastu proizvodnje kapitalnih dobara, koja se inače koriste za proizvodnju drugih roba i trajnih potrošačkih dobara, poput kućanskih aparata.

U 27-članoj EU industrijska je proizvodnja u travnju 2008. uvećana za 0,3 posto u odnosu na prethodni mjesec a za 3,7 posto na godišnjoj razini, objavio je Eurostat. (Hina)

 

Više o tome:

  • Europska komisija: April 2008 compared with March 2008 Industrial production up by 0.9% in euro area