naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Sjedište EIT-a bit će u Budimpešti

Ministri zemalja članica EU-a zaduženi za znanost i istraživanje odlučili su u srijedu 18. lipnja u Bruxellesu da će sjedište Europskog instituta za inovacije i tehnologiju (EIT) biti u Budimpešti.  

Za sjedište toga instituta, koji je osmišljen po uzoru na svjetski poznati američki institut za tehnologiju iz Massachusettsa, još su se natjecali poljski Wroclaw, njemačka Jena, španjolski Sant Cugat del Valles te zajedno Bratislava i Beč. 

'EIT napokon može postati motor europskih inovacija i izvrsnosti u znanosti', izjavila je slovenska ministrica za znanost i tehnologiju Mojca Kucler Dolinar nakon sastanka sazvanog kako bi se odredilo gdje će biti sjedište. 

Dogovori o sjedištu agencija i tijela EU-a u pravilu su predmet dugih pogađanja. Zadnji pokušaj potkraj svibnja nije urodio plodom zbog blokade Poljske, ali je tada dogovoreno da će se poštovati dogovor čelnika EU-a iz 2003., kada su zaključili da kod određivanja sjedišta pojedinih agencija prednost trebaju imati nove članice i to one u kojima nema nijedne agencije.

Time su praktično otpali svi osim Budimpešte, budući da se u Poljskoj već nalaze sjedište europske agencije za nadzor granica FRONTEX. 

Uspostavom Europskog instituta za inovacije i tehnologiju, EU nastoji sustići Sjedinjene Države u području istraživanja i na taj način potaknuti konkurentnost europskog gospodarstva.

EIT će raspolagati s početnim proračunom od 308 milijuna eura do 2013. godine.  

Prema ranijim najavama Europske komisije institut bi trebao početi s radom 2009. ili 2010. EIT će imati upravni odbor i mali administrativni aparat, čija će uloga biti koordinacija suradnje između istraživača i znanstvenika uz pomoć industrije.(Hina) 

 

Više o tome:

  • EUobserver: Budapest to house EU technology institute
  • EurActiv: EU innovation institute to start operations in Budapest