naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Europski čelnici podijeljeni oko mjera borbe protiv poskupljenja nafte

Europski čelnici pokušali su na summitu u Bruxellesu koji se održava u četvrtak 19. i petak 20. lipnja prevladati razlike oko toga kako pristupiti problemu velikog poskupljenja nafte koje je izazvalo masovne prosvjede diljem Europe.  

Nakon odbacivanja Lisabonskog ugovora u Irskoj, europski čelnici žele pokazati da Europska unija može pronaći odgovor na teške izazove poput poskupljenja nafte.

Šefovi država i vlada EU-a podijeljeni su, međutim, oko toga treba li odgovor uključivati porezne olakšice i različite subvencije kako bi se ublažio teret za potrošače.

Nakon što su cijene nafte dosegle gotovo 140 dolara za barel, Europu je pogodio val prosvjeda, predvođen sve agresivnijim ribarima, poljoprivrednicima i vozačima kamiona.

Istodobno, potrošači su pogođeni i poskupljenjem hrane, koja je u svibnju poskupila za 6,4 posto u odnosu na proteklu godinu u 15 zemalja euro zone.

Uoči summita u Bruxellesu, francuski predsjednik Nicolas Sarkozy pozvao je EU da razmotri smanjenje PDV-a na gorivo, za što bi trebao jednoglasni pristanak svih zemalja članica.

'Nije mi rečeno 'odlazi, ovdje nema ničega', rekao je Sarkozy nakon prvog dana summita, dodajući da njegov prijedlog 'ne rješava sve probleme, ali bi barem bio reakcija na problem koji treba riješiti.' 

Francuska također planira različite oblike pomoći ribarima i vozačima kamiona, kao i Španjolska i Portugal.  

Italija će povećati poreze na profite naftnih kompanija, a Francuska planira i subvencije za starije osobe kako bi im se pomoglo da iduće zime plate račune za grijanje, što bi financirale tvrtke poput Totala. 

Predsjednik Europske komisije José Manuel Barroso rekao je da će Komisija razmotriti mogućnost smanjenja europskih poreza na teška vozila te posebne porezne stope za energetski učinkovitu robu. 

'Spremni smo razmotriti druge prijedloge ako Europsko vijeće to želi', rekao je. 

Mnoge zemlje članice protive se, međutim, velikim poreznim olakšicama i subvencijama. 

'Znam da se mnogi građani pitaju zašto ne smanjimo poreze', rekao je finski premijer Martti Vanhanen. 

'Ali razlog za velike cijene nafte razlika je između potražnje i proizvodnje', rekao je, pozivajući na dugoročna rješenja poput veće proizvodnje energije iz alternativnih izvora umjesto smanjenja poreza. 

Poreznim olakšcimama i subvencijama protivi se i danski premijer Anders Fogh Rasmussen, koji poručuje: 'U Europi trebamo liberalizirano energetsko tržište i ja bih oklijevao uvesti kratkoročne mjere koje bi mogle naštetiti dobrom funkcioniranju unutarnjeg tržišta.' 

Barroso je kazao da su 'zemlje članice slobodne poduzeti mjere za najranjivije ljude', ali i istaknuo da se 'izvanredne mjere moraju uklopiti u dugoročne ciljeve EU-a' koji uključuju smanjenje ovisnosti o nafti.(Hina)

 

Više o tome:

  • EUobserver: EU split on fuel tax while Chavez makes oil threats
  • Slovensko EU predsjedništvo: European Council