naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Najava Bruxelles
Donatorska konferencija o Kosovu

U Bruxellesu se u petak 11. srpnja održava donatorska konferencija u organizaciji Europske komisije za društveno-ekonomski razvoj Kosova.

Cilj konferencije, koju Komisija priprema već nekoliko mjeseci, jest osigurati pomoć za socijalno-gospodarski razvoj, za stvaranje uvjeta za rast, investicije i zapošljavanje za sve zajednice na Kosovu koje je jedan od najsiromašnijih dijelova Europe, kaže se u priopćenju Komisije. 

Povjerenik EK-a za proširenje Olli Rehn rekao je kako je Kosovo istinski europsko pitanje te kako je Europska unija spremna koristiti sve svoje instrumente kako bi pomogla Kosovu da ostvari svoju europsku perspektivu.  

Donatori će biti pozvani da pomognu provedbu programa kosovske vlade u ključnim pitanjima poput izgradnje infrastrukture za povezivanje Kosova s ostatkom regije, poboljšanja uvjeta za obrazovanje za iznimno mladu populaciju jer neke škole rade čak u tri smjene, te razvoja kosovskih institucija kako bi se učvrstila demokracija i vladavina prava u multietničkom društvu. 

Komisija je već ranije za Kosovo predvidjela 395 milijuna eura u razdoblju 2007.-2011. te eventualno još 200 milijuna za 'posebne socijalno-gospodarske potrebe' vezane za provedbu novog statusa.  

Kosovsku neovisnost do sada je priznalo 20 od 27 zemalja članica i budući da još nema konsenzusa, u svim dokumentima EU-a izbjegava se spomenuti neovisnost, stoga se koriste izrazi poput 'novi status'.

 

Više o tome:

Europska komisija: Donors Conference for Kosovo on 11 July