naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Najava ostalo
Summit Europske unije i Rusije

Summit Europske unije i Rusije održava se 26. i 27. lipnja u Hanti-Mansijsku u Ruskoj Federaciji. 

Zemlje članice EU-a krajem svibnja su se napokon dogovorile oko početka pregovora o novom sporazumu o suradnji i partnerstvu s Rusijom. 

Odbor stalnih predstavnika (COREPER), koji čine veleposlanici zemalja članica Unije, uspio se dogovoriti oko mandata Europskoj komisiji da otpočne pregovore s Rusijom nakon što je Litva odustala od veta. 

Zemlje članice EU-a posljednjih godinu i pol dana pokušavale su postići suglasnost oko početka pregovora s Rusijom o novom sporazumu kojim bi se definirali odnosi s Moskvom.

U prvo vrijeme početku pregovora protivila se Poljska, jer je Rusija uvela embargo na uvoz poljskog mesa, a od ožujka ove godine Litva, koja je imala čitavi niz prigovora, između ostaloga, pitanje sudbine nestalih Litvanaca u Rusiji početkom 1990-tih godina, isporuci nafte te odnosa Moskve prema Gruziji. 

Litva je uspjela u mandat Europske komisije ubaciti nekoliko deklaracija, u kojima se, između ostalog, traži od Moskve da nastavi isporuku sirove nafte u jedinu rafineriju u Litvi.

Pregovori o novom sporazumu o suradnji i partnerstvu s Rusijom mogli bi početi na summitu. 

 

Više o tome:

Slovensko EU predsjedništvo: Summit EU - Russian Federation