naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Visoke cijene potiču EU poljoprivrednike na pojačani uzgoj žitarica

Očekuje se da će poljoprivrednici u Europskoj uniji u ovoj godini za uzgoj žitarica izdvojiti gotovo šest posto više svojih poljoprivrednih površina zbog snažnog povećanja njihovih cijena pri proizvođačima, procjenjuju u europskom statističkom uredu Eurostatu.  

Uslijed toga bi ukupna proizvodnja žitarica trebala porasti za oko 10 posto u odnosu na 2007. te će dosegnuti 284,2 milijuna tona, objavio je Eurostat u svojem izvješću. Gotovo sve najvažnije vrste žitarica koje se uzgajaju u Europi proizvodit će se u većem obujmu i na više zasijanih površina. 

'To je zasigurno odgovor na vrlo visoke proizvođačke cijena žitarica zabilježene u 2007. i početkom 2008., zahvaljujući neravnoteži između ponude i potražnje za žitaricama diljem svijeta', kaže se dalje u izvješću. 

'Usporedbe radi, površine zasijane uljanom repicom smanjene su za 3,1 posto, i to prvi put od 2003., no stope njihova smanjenja razlikuju se od članice do članice. Vjerojatno je posrijedi djelomično preorijentiranje s uzgoja uljane repice na žitarice', objavio je statistički ured. 

Proizvodnja pšenice porast će u približno istom postotku, na 123,7 milijuna tona, dok bi proizvodnja kukuruza trebala porasti za 17,6 posto, na 56,7 milijuna tona. 

No, površine zasijane šećernom repom bit će smanjene u zemljama članicama, uglavnom zbog EU reforme sektora šećera čiji je cilj smanjiti prekomjernu ponudu kroz poticanje manje konkurentnih uzgajivača i prerađivača da se povuku iz sektora. 

'Većina zemalja članica bilježi pad površina zasijanih šećernom repom', stoji u izvješću Eurostata, u kojem se još dodaje da će samo u slučaju Francuske - najvećeg uzgajivača šećerne repe u EU - taj pad u ovoj godini doseći približno 11 posto u odnosu na 2007. 

Uzgoj šećerne repe u 2008. dosegnut će 108,5 milijuna tona, što je za pet posto manje u odnosu na 2007., objavio je Eurostat. 

Mađarska, Italija i Španjolska redom će zabilježiti smanjenje površina zasijanih šećernom repom. Ukupna površina zasijana šećernom repom u 27-članoj EU bit će u ovoj godini smanjena za 6,8 posto, priopćeno je iz Eurostata. 

Hina