naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
EU pretresao sjedište proizvođača deterdženata zbog sumnje u dogovaranje cijena

Europska komisija objavila je da je prošlog tjedna provela neočekivane inspekcije kod proizvođača deterdženata koje sumnjiči za namještanje cijena.  

Procter & Gamble, Henkel i Unilever potvrdili su da je kod njih obavljena inspekcija. 

Europska komisija nije objavila imena kompanija ni zemalja, no kazala je da su inspekcije obavljene između 17. i 19. lipnja. 

'Komisija ima razloga vjerovati da su te kompanije možda prekršile europske propise koji brane poslovnu praksu poput dogovaranja cijena', priopćeno je u Bruxellesu.

Inspekcije su obavljene u suradnji s nacionalnim regulatorima. 

Američki Procter & Gamble objavio je da je inspekcija provedena u njegovim uredima u Belgiji, Njemačkoj, Španjolskoj, Austriji, Italiji, Mađarskoj i Češkoj. 

Glasnogovornik britansko-nizozemskog Unilevera kazao je da su vlasti pretresle njegove urede u Nizozemskoj, Belgiji, Austriji, Španjolskoj i Italiji. 

Njemački Henkel, koji prodaje prašak za rublje Persil u većini zemalja Europe, također je potvrdio inspekcije. 'Mogu potvrditi da su obavljene inspekcije u Henkelu', kazao je glasnogovornik kompanije. 

Pored toga, kompanija Sara Lee objavila je kako je Europska komisija poslala pismeni zahtjev, tražeći informacije o njezinim prašcima. Također su nizozemske vlasti za zaštitu tržišne utakmice upale u prostore te kompanije u Utrechtu u vezi s istragom oko kozmetike. 

Komisija je istaknula da su inspekcije dio istrage i da još nije odlučeno jesu li kompanije krive za dogovaranje cijena. 

Ukoliko se ustanovi su sudjelovale u kartelu, mogle bi se suočiti s velikim kaznama europskog izvršnog tijela u iznosu do 10 posto godišnjeg prometa. Međutim, za velike korporacije nikada dosad nisu određene najviše kazne. Istraga Komisije nije vremenski ograničena. 

Hina