naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Hrvatski BDP 55 posto od prosjeka EU-a

Hrvatski bruto domaći proizvod po glavi stanovnika prema paritetu kupovne moći iznosi 55 posto od prosjeka Europske unije, objavio je u ponedjeljak 23. lipnja statistički ured Europske unije Eurostat.  

Prema prvim procjenama za 2007. godinu, Hrvatska ima veći BDP prema paritetitu kupovne moći od triju zemalja članica EU-a. Hrvatska je ispred Poljske, čiji je BDP 54 posto europskog prosjeka, Rumunjske, 41 posto i Bugarske 38 posto. 

BDP po glavi stanovnika prema paritetu kupovne moći u Europskoj uniji varira od 38 do 276 posto. Španjolska, Italija, Grčka i Cipar vrte se oko 100 posto europskog prosjeka, Austrija, Švedska, Danska, Belgija, Finska, Velika Britanija, Njemačka i Francuska imaju od 10 do 30 posto veći BDP od europskog prosjeka, dok su najbogatiji Luksemburg s 276 posto, Irska sa 146 posto i Nizozemska 131 posto.  

U Eurostatu napominju da u slučaju Luksemburga tako velikom postotku djelomično pridonosi činjenica što u toj maloj zemlji radi veliki broj ljudi iz susjednih zemalja. Njihovi prihodi povećaju BDP u Luksemburgu, a istodobno tamo nemaju prebivalište.  

Slovenija, Češka, Malta, Portugal i Estonija imaju između 10 i 30 posto ispod prosjeka. Slovačka, Mađarska, Litva, Latvija i Poljska su od 30 do 50 posto ispod europskog prosjeka, a Rumunjska i Bugarska su za više od 60 posto ispod prosjeka.  

Od ostalih kandidatskih zemalja, Turska ima BDP na razini od 42 posto europskog prosjeka, a Makedonija 29 posto.  

Navedeni su još podaci za Srbiju, 35 posto, i za Albaniju 22 posto. 

 

Više o tome:

Eurostat: GDP per inhabitant varied by one to seven across the EU27 Member States