naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Irsko 'ne' komplicira i pregovore EU-Rusija

Pregovori o novom savezu između Europske unije i Rusije mogli bi se dodatno zakomplicirati pomutnjom nastalom oko daljnjeg procesa usvajanja Lisabonskog ugovora, rekao je za list Financial Times ruski veleposlanik pri EU.  

'Iskreno želim da naši partneri iz EU pronađu izlaz iz još jedne slijepe ulice', rekao je Vladimir Čižov za FT od ponedjeljka 23. lipnja.  

'To baš nije znak snage EU, naravno, ali mi ćemo pozorno pratiti razvoj događaja', naglasio je, uoči summita EU-Rusija koji se treba održati u četvrtak i petak u ruskom zapadnosibirskom gradu Hanti-Mansijsk. 

Na tom će summitu prvi puta sudjelovati Dimitrij Medvedev kao ruski predsjednik.  

Čižov smatra kako se zbog toga ne bi trebali očekivati preveliki politički zaokreti. 

Prošloga mjeseca 27-orica su dogovorila pregovarački mandat za početak pregovora, nakon što su Poljska i Litva odbijale dati zeleno svjetlo za njihov početak.

Međutim, kako piše FT, Bruxelles sada prvo mora probaviti šok nakon irskog odbacivanja Lisabonskog ugovora, a zasad je gotovo sigurno da neće stupiti na snagu kao što je bilo planirano, početkom sljedeće godine. 

'Spremni smo razgovarati s Europskom unijom onakvom kakva je. Sa ili bez Lisabonskog ugovora, EU je i dalje tu', rekao je Čižov.  

'S Lisabonskim ugovorom na snazi i jasnijom slikom o tome kako je EU organiziran bilo bi lakše ispregovarati sporazum, nadam se da to neće usporiti pregovarački proces'. 

Rusija i EU nisu daleko u stajalištima oko primjerice Bliskog istoka i Irana, ali postoje ozbiljna neslaganja oko kosovske neovisnosti i oko bivših sovjetskih republika kao što su Gruzija i Ukrajina. 

Na ovotjednom summitu trebali bi se formalno otvoriti pregovori o novom strateškom partnerstvu EU-Rusija, koje će uključivati i važan energetski dio, a prvi krug pregovora održat će se 4. srpnja, dok, napomenuo je Čižov, Amerikanci budu spavali ili slavili Dan nezavisnosti.(Hina)

 

Više o tome:

Financial Times: Lisbon impasse dents EU-Russia hopes