naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Europska komisija predstavila drugi paket mjera 'Jedinstveno nebo'

Europska komisija pozvala je Europu da promijeni način na koji upravlja svojim izrazito rascjepkanim zračnim prostorom kako bi kompanije gubile manje vremena, novca i goriva, a u svjetlu izrazitog porasta zračnog prometa.  

Komisija je u srijedu 25. lipnja predstavila drugi paket mjera 'Jedinstveno nebo' čiji je cilj uspostava jedinstvenog europskog zračnog prostora do 2012.  

'Cilj prijedloga je daljnje poboljšanje sigurnosti, smanjivanje troškova i kašnjenja', kaže Komisija, dodajući da će to značiti i manju emisiju CO2, nova radna mjesta, te profit industrije na globalnom tržištu s obzirom da paket uključuje i poboljšanja u istraživanjima i tehnologijama. 

'Ta puna reforma europskog sustava upravljanja zračnim prometom bit će ključna za upravljanje udvostručenim prometom koji se očekuje do 2020.', kaže Komisija. 

'Nebo je u Europi i dalje rascjepkano. Kao posljedica, letovi su prosječno 49 kilometara dulji nego je potrebno', rekao je europski povjerenik za promet Antonio Tajani. 

'Cilj našeg prijedloga je pomoći da se smanje redovi za uzlijetanje i slijetanje, da putnici imaju više izgleda da stignu na vrijeme. Istovremeno paket bi nam pomogao da postignemo sigurnije i čišće letenje, stvarajući veće kapacitete'. 

U ovom trenutku, kompanije moraju platiti pristojbe s obzirom na duljinu rute kojom zrakoplovi lete iznad teritorija neke zemlje, što baš ne motivira zemlje članice da promijene mreže ruta koje su često stare desetljećima. 

Problem europskog napučenog zračnog prostora dodatno se komplicira činjenicom da dio zračnog prostora pripada vojsci što u mnogim slučajevima uopće nije usklađeno s današnjim potrebama. 

Novi paket mjera temelji se na modernizaciji već postojeće legislative iz 2004., na razvoju novog sustava upravljanja kontrolom zračnog prometa, na jačanju sigurnosti te na akcijskom planu za razvoj kapaciteta zračnih luka.(Hina) 

 

Više o tome:

  • Europska komisija: The Commission launches Single European Sky II for safer, greener and more punctual flying
  • EurActiv: Single sky wins support amid airline fears over ETS