naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Komisija planira sniziti naknade mobilnih operatera za 70 posto

Europska komisija u četvrtak 26. lipnja je objavila nove smjernice koje predviđaju smanjenje pristojbi koje jedan operater naplaćuje drugome za prihvaćanje poziva za čak 70 posto, no neki su operateri upozorili da će to poskupjeti posjedovanje mobilne linije.  

Povjerenica EU-a za telekome Viviane Reding želi sniziti pristojbe koje operateri jedni drugima naplaćuju za prihvaćanje poziva kako bi se otklonile velike razlike u razini tih naknada u različitim članicama, te stalo na kraj međusobnom subvencioniranju usluga mobilne i fiksne telefonije koje prakticiraju neki operateri. 

'Cijenu razlika među politikama nacionalnih regulatora u EU plaća potrošač', istakla je Reding u priopćenju. 

EU povjerenica za tržišno natjecanje Neelie Kroes kazala je da će te smjernice eliminirati narušavanje načela ravnopravnog tržišnog natjecanja među operaterima fiksne i mobilne telefonije. 

Smjernice ne sadrže numeričku granicu za naknade za preuzimanje poziva u mrežama za mobilnu telefoniju, niti za njihov ekvivalent unutar fiksnih mreža, već samo navode koje se naknade smiju a koje ne smiju naplaćivati. 

Nova će metodologija biti postupno uvedena do 2011. 

Ako se smjernice budu ispravno primjenjivale, naknade će iznositi između 1,5 i 2,5 eurocenta po minuti, priopćeno je iz Komisije. 

Trenutno one iznose oko 0,5 eurocenta po minuti za fiksne linije, dok su za njihov mobilni ekvivalent znatno više, te iznose najmanje devet eurocenti, ovisno o državi.(Hina)

  

Više o tome:

  • Europska komisija: Lower charges, greater consistency, more competition: Commission consults on bringing down mobile phone tariffs in Europe
  • EurActiv: Telecoms sector shaken by planned EU mobile fee cuts