naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
EU i Rusija postigli dogovor o pokretanju pregovora o novom partnerstvu

Čelnici Europske unije i ruski predsjednik Dimitrij Medvedev u petak 27. lipnja su u sibirskom gradu Hanti-Mansijsku najavili da su se složili o pokretanju pregovora o strateškom partnerstvu, kaže se u izjavi objavljenoj nakon summita.  

'Mi, čelnici Europske unije i Ruske Federacije, pokrenuli smo danas u Hanti-Mansijsku pregovore o novom sporazumu EU-Rusija koji bi trebao zamijeniti sporazum o partnerstvu i suradnji koji je stupio na snagu 1. prosinca 1997.', kaže se u izjavi. 

'Složili smo se da je cilj zaključiti strateški ugovor koji bi služio kao globalni okvir za odnose EU i Rusije u budućnosti i pomogao razvoju naših odnosa', dodaje se u tekstu.

On bi također trebao sadržavati 'obvezujuće pravne odredbe koje pokrivaju sve domene naših odnosa'. 

Prvi krug pregovora na razini voditelja pregovaračkih timova - ruskog veleposlanika pri EU Vladimir Čižova i direktora Opće uprave za vanjske odnose Europske komisije Eneka Landaburua - treba se održati 4. srpnja u Bruxellesu. 

'Želimo ići naprijed kako bismo dali novi zamah našim odnosima i prevladali probleme koji se pritom pojavljuju', rekao je Medvedev na summitu. Međutim, na konferenciji za novinare po njegovu završetku naglasio je kako je zabrinut tendencijom nekih zemalja da koriste EU za rješavanje bilateralnih pitanja s Moskvom. 

'S našeg stajališta, vrlo alarmantna je tendencija da se koristi europska solidarnost kako bi se promovirali interesi pojedinih članica ', naglasio je. 

Upravo je i početak pregovora o ugovoru o strateškom partnerstvu kasnio 18 mjeseci jer su nove članice Poljska i Litva stavile veto, želeći pritom riješiti najprije bilateralna pitanja s Moskvom. 

Summit je bio prva prigoda za čelnike EU da se susretnu s Medvedevim, koji je prošloga mjeseca preuzeo dužnost ruskog šefa države.  

'Čini mi se vrlo otvorenom osobom koja se zaista želi angažirati', rekao je predsjednik Europske komisije José Manuel Barroso.(Hina) 

 

Više o tome:

Slovensko EU predsjedništvo: The EU-Russian Federation Summit