naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Komisija: Poljoprivreda više nije najveće opterećenje za EU proračun

Izdvajanja za poljoprivredu više ne predstavljaju najveće opterećenje za proračun Europske unije, iz kojega se sada više sredstava izdvaja za poticanje gospodarskog rasta i stvaranje radnih mjesta, priopćeno je u petak 27. lipnja iz Bruxellesa.  

Prema podacima koje je objavila Europska komisija, 27-člana je Unija u 2007. na zapošljavanje i gospodarske programe potrošila 44 milijarde eura, od 114 milijardi eura ukupnih proračunskih sredstava. 

To je 3,7 posto više nego u 2006., te više od 43 milijarde eura isplaćenih poljoprivrednicima, što znači da je 2007. prva godina u kojoj su projekti vezani uz rast i zapošljavanje predstavljali najveću pojedinačnu kategoriju primatelja EU sredstava. 

Međutim, istodobno je isplaćeno 12 milijardi eura za ruralni razvoj, ribarstvo i zaštitu okoliša, iz čega proizlazi da je gotovo polovica EU proračuna potrošena na pomoć ruralnim i obalnim područjima. 

EU je pod stalnom metom kritika zbog trošenja prevelike količine novca na poljoprivredu - sektor koji predstavlja manje od dva posto europskog gospodarstva. U 1980-ima je pomoć za poljoprivrednike iznosila oko dvije trećine ukupnog EU proračuna. 

Unatoč recentnim reformama, protivnici europske Zajedničke poljoprivredne politike (CAP) tvrde da ona sprječava modernizaciju u poljoprivrednom sektoru pomažući malim i neučinkovitim poljoprivrednicima nastavak proizvodnje roba za kojima ne postoji potražnja. 

To je pitanje čest izvor sukoba između Francuske, najvećeg primatelja EU pomoći, i Britanije. 

Francuska je 2007. dobila preko 10 milijardi eura pomoći za poljoprivrednike i ruralni razvoj - gotovo 50 posto više od bilo koje druge zemlje EU. Usporedbe radi, Britanija je dobila 4,2 milijarde eura, dok je najveća i najsiromašnija od zemalja članica koje su se Uniji priključile 2004. - Poljska - dobila 3,1 milijardu.(Hina)

 

Više o tome:

Europska komisija: Budget report 2007 confirms better management but warns time is running out for unspent funds