naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
EU i SAD: Sporazum o zračnom prometu za bolju sigurnost i smanjenje troškova

Odnosi na polju zračnog prometa između Europske unije i Sjedinjenih Država bit će od ponedjeljka 30. lipnja ojačani kroz sporazum o zračnom prometu koji bi trebao poboljšati stanje sigurnosti i smanjiti troškove za industriju te posljedično za putnike, najavila je Europska komisija.  

Zahvaljujući međusobnom priznavanju certifikata o zračnoj sigurnosti, sporazum će rezultirati boljom usklađenošću sustava sigurnosti na obje strane Atlantika, kao i manje kompliciranim tehničkim i administrativnim procedurama za priznavanje certifikata.  

Očekuje se da će to dovesti do daljnjeg poboljšanja razine sigurnosti i smanjiti troškove za više milijuna eura svake godine za industriju. Te bi se uštede pak trebale reflektirati u cijenama karata za putnike. 

Potpredsjednik EK-s zadužen za promet Antonio Tajani naglasio je da je sporazum 'povijesni kamen temeljac', ne samo stoga što je to prvi sporazum o zračnoj sigurnosti koji je EU zaključila s trećom zemljom, već i stoga jer će on imati učinak na sigurnost zračnog prometa na globalnoj razini. 

Europska unija i SAD imaju najbolje rezultate na polju sigurnosti zračnog prometa - manje od 0,6 nesreća na milijun polijetanja između 1996. i 2005. Međutim, oba partnera žele suradnjom to dalje poboljšati. 

Američko i europsko tržište zračnog prometa predstavljaju više od 50 posto globalnog zračnog prometa, njihovi zrakoplovi zajedno prevezu gotovo 1,5 milijardi putnika godišnje. Što se tiče tereta, prevoze preko 70 posto ukupnog svjetskog tereta. 

Prognoze za sljedećih pet godina pokazuju neto povećanje: 25 milijuna dodatnih putnika te dodatnih 80 tisuća radnih mjesta, nakon nedavnog uspjeha prve razine Sporazuma o otvorenom nebu. 

Sporazum se odnosi na zajedničke inspekcije civilnih zrakoplovnih tijela, suradnju i pomoć u istragama ili postupcima i razmjenu podataka o sigurnosti, uključujući podatke o nesrećama i incidentima. Također predviđa zajedničko priznavanje certifikata o zračnoj sigurnosti koji se odvijaju kroz skraćeni postupak.(Hina)

  

Više o tome:

Europska komisija: Europe and US sign aviation agreement to improve safety and cut costs