naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Cijene pri proizvođačima u eurozoni na najvišoj razini u 18 godina

Visoke cijene energenata pogurnule su u svibnju cijene pri proizvođačima u eurozoni na najvišu razinu u 18 godina, pokazali su u srijedu 2. srpnja podaci europske agencije za statistiku Eurostat.  

Prema Eurostatovim podacima, proizvođačke cijene u eurozoni porasle su u svibnju 1,2 posto na mjesečnoj, te 7,1 posto na godišnjoj razini, daleko snažnije od mjesečnih 0,8 posto te godišnjih 6,6 posto, koliko je očekivalo tržište. 

Eurostat je istodobno revidirao naviše podatke o rastu proizvođačkih cijena u travnju, na 0,9 posto u odnosu na ožujak, te 6,2 posto u odnosu na travanj prošle godine. 

Taj je rast većim dijelom rezultat snažnog rasta cijena energenata, koje su u svibnju skočile za 4,1 posto na mjesečnoj, te 18,2 posto na godišnjoj razini. 

Isključivši građevinski i energetski sektor, cijene su u svibnju porasle 0,3 posto na mjesečnoj, te 3,8 posto na godišnjoj razini. U travnju je taj rast iznosio 0,4 posto, odnosno, 3,7 posto.

Svibanjski godišnji rast cijena pri proizvođačima na najvišoj je razini otad su se počeli bilježiti ti podaci u siječnju 1990., a tempo njegova mjesečnog rasta izjednačen je s ranijim rekordom od 1,2 posto, zabilježenim u siječnju 2006. 

Inflatorni pritisci u eurozoni i dalje su snažni i ECB strahuje da će to potaknuti zaposlenike toga bloka da zatraže veće plaće kako bi se amortizirali viši troškovi života s kojima su suočeni. Veće plaće otvorile bi put za novo povećanje cijena pri proizvođačima, što bi pak rezultiralo spiralom rasta plaća uslijed koje bi središnja banka izgubila kontrolu nad inflacijom.

S time na umu, ECB je signalizirala da bi na sastanku u četvrtak mogla povisiti ključne kamatne stope u eurozoni na 4,25 posto, sa sadašnjih 4,0 posto.(Hina)

 

Više o tome:

Europska komisija: Industrial producer prices up by 1.2 per cent in euro area