naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Europska komisija usvojila novi plan za razvoj socijalne politike i politike zapošljavanja

Europska komisija je 2. srpnja usvojila novi plan za razvoj socijalne politike i politike zapošljavanja koji bi trebao omogućiti Uniji uspješnije suočavanje s  izazovima koje nose tehnološke promjene, globalizacija i starenje stanovništva. 

Novi plan bi trebao djelovati na sedam prioritetnih područja (mladi i djeca, razvoj novih radnih mjesta i stručno usavršavanje, mobilnost radne snage, produženje životnog vijeka i zdravstvene skrbi, borba protiv siromaštva i isključenja određenih društvenih skupina, borba protiv diskriminacije i promicanje ravnopravnosti spolova, pristup uslugama i solidarnost).

Plan predviđa konkretne pomake u: olakšanju pristupa zdravstvenoj skrbi izvan matične zemlje, jačanju uloge Europskih radničkih vijeća (oblici radničkog predstavljanja u tvrtkama koje djeluju u većem broju europskih zemalja), uvrštenju međunarodnih standarda za radno vrijeme pomoraca u europsko pravo.

Uz plan je priložena i studija o problematici romske populacije. Unatoč visokim standardima zaštite ljudskih prava u borbi protiv diskriminacije u EU, u ostvarenju građanskih i socijalnih prava Roma nisu ostvareni zadovoljavajući rezultati. Komisija je to ovaj put prepoznala i uključila je u plan za razvoj socijalne politike i politike zapošljavanja i mjere za povećanje uključenosti romske populacije.

Prilikom predstavljanja novog plana za razvoj socijalne politike i politike zapošljavanja predsjednik Europske komisije, José Manuel Barroso, izjavio je da socijalna dimenzija Europe  nikad nije bila važnija te da je 'ona neodvojiva od strategije EU da stimulira razvoj i osigura nove poslove'. Razina proračunskih socijalnih davanja u EU je visoka, iznosi čak 26 posto BDP-a (dok je taj iznos 15 posto u SAD-u, odnosno 17 posto u Japanu).

Novi plan za razvoj socijalne politike i politike zapošljavanja pojavio su i isto vrijeme kad i anketa koja pokazuje da 49 posto Europljana misli da će za 20 godina životni standard biti niži nego danas, odnosno da će zarađivati manje zbog konkurencije iz brzo rastućih gospodarstava, poput Kine i Indije.

 

Više o tome:

  • Europska komisija: Commission proposes Renewed Social Agenda to empower and help people in 21st century Europe
  • Europska komisija:  Renewed Social Agenda: The elements of the package