naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Bugarski čelnik podnio ostavku zbog zamrzavanja europske pomoći

Izvršni direktor bugarske agencije za poljoprivredu objavio je da podnosi ostavku nakon što je Europska komisija obustavila isplatu 93,5 milijuna eura pomoći za bugarsku poljoprivredu.  

Dimitar Tadarakov, čelnik agencije koja nadzire dodjelu pomoći poljoprivrednicima, kazao je ipak na konferenciji za novinare da se ne osjeća osobno odgovornim za 'tešku situaciju u kojoj su se našli bugarski poljoprivrednici'. 

Europska komisija preporučila je petak obustavu financiranja 572 odobrena projekta u sklopu pretpristupnog programa pomoći za poljoprivredu SAPARD zbog 'nepravilnosti'.

Sumnja u korupciju već je dovela u ožujku do zamrzavanja oko 40 milijuna eura pomoći iz fonda SAPARD i 350 milijuna eura pomoći iz fonda za razvoj prometnica i regionalni razvoj.

Ministar poljoprivrede Valeri Tsvetanov priopćio je da se Tadarakov ne može smatrati odgovornim za probleme s projektima koji su odobreni puno prije no što je preuzeo dužnost.

No, dodao je da odluka čelnika agencije za poljoprivredu da preuzme odgovornost važan znak europskim partnerima koji jasno pokazuje da je Bugarska čvrsto odlučila poduzeti mjere koje će zagarantirati pravilnu upotrebu europskog novca. 

EU je zaprijetio da će obustaviti isplatu cijelog ili dijela iznosa od 6,8 milijardi eura iz strukturnih i kohezijskih fondova koji su na raspolaganju Bugarskoj do 2013. ukoliko se ta nova članica EU ne uspije obračunati s korupcijom i organiziranim kriminalom. 

Bruxelles planira objaviti novi izvještaj o napretku Bugarske 23. srpnja. 

Hina