naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Van den Brande: Odbor regija čvrsto se zauzima za ulazak RH u EU

Odbor regija čvrsto podupire pristupanje Hrvatske Europskoj uniji bez obzira na poteškoće s Lisabonskim ugovorom nakon irskog 'ne' na referendumu, izjavio je u petak 4. srpnja predsjednik te institucije Luc Van den Brande.

'Bez obzira na irsko ne, podržavamo ambicije Hrvatske za pristupanje Europskoj uniji, jer nema nijednog razloga za prekidanje pristupnog procesa', izjavio je hrvatskim novinarima Van den Brande, koji će u ponedjeljak 7. srpnja i utorak 8. srpnja boraviti u službenom posjetu Hrvatskoj.

Van den Brande će se u ponedjeljak 7. srpnja u Zagrebu sastati s premijerom Ivom Sanaderom i ministrom vanjskih poslova i europskih integracija Gordanom Jandrokovićem, a u utorak 8. srpnja s ministrom za regionalni razvoj i vodno gospodarstvo Petrom Čobankovićem te sa čelnicima dvaju saborskih odbora Mario Zubovićem i Zvonimirom Mršićem.

Odbor regija je najmlađa institucija Europske unije, osnovana Ugovorom iz Maastrichta 1992. godine. Odbor čine izabrani predstavnici lokalnih i regionalnih vlasti.

Uloga Odbora regija je savjetodavne naravi, ali su tijela koja donose odluke dužna zatražiti mišljenja Odbora u pitanjima od lokalnog i regionalnog interesa, poput obrazovanja, mladeži, kulture, zdravstva, prekogranične suradnje, socijalne i gospodarske kohezije.

Van den Brande je rekao da se Odbor regija ne upliće u to kako će se koja zemlja ustrojiti, ali ističe važnost da lokalna i regionalna vlast ima odgovarajuće nadležnosti, jer je ona najpozvanija za rješavanje svakodnevnih problema.

Predsjednik Odbora regija je rekao da će ponuditi Hrvatskoj sudjelovanje u Europskim skupinama za teritorijalnu suradnju (EGTC), novom pravnom instrumentu koji olakšava suradnju država članica EU-a i država i regija koje nisu u EU-u pri izvođenju zajedničkih prekograničnih, transnacionalnih ili međuregionalnih projekata poput izgradnje bolnica, upravljanja otpadom ili turističkih projekata. EGTC ima pravnu osobnost i pravo pristupa fondovima Europske unije.

Tijekom Van den Brandeova posjeta Zagrebu održat će se 4. sastanak Radne skupine Odbora regije za Hrvatsku, na kojemu će, između ostalih, sudjelovati potpredsjednik Vlade za regionalni razvitak Slobodan Uzelac, državni tajnik u Ministarstvu vanjskih poslova Željko Kuprešak, šef Delegacije Europske komisije u RH Vincent Degert, francuski veleposlanik u Hrvatskoj Francois Saint Paul, ministar Čobanković, gradonačelnik Rijeke i predsjednik Udruge gradova u RH Vojko Obersnel i gradonačelnica Dubrovnika i potpredsjednica Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Vijeća Europe Dubravka Šuica.

Odbor regija je na svom plenarnom zasjedanju u travnju ove godine objavio svoje Mišljenje o strategiji proširenja i glavnim izazovima za kandidatske zemlje. U tom dokumentu istaknuto je da EU mora zadržati politiku 'otvorenih vrata' u pogledu proširenja radi poticanja demokratskih reformi i ekonomskog razvoja izvan sadašnjih granica Unije.

U tom je dokumentu pozdravljen napredak Hrvatske u ispunjavanju Kopenhaških kriterija i određeni napredak u reformi lokalne javne uprave, ali je upozoreno na nejednaku razinu provedbe zakonodavstva na lokalnoj razini.

Hina