naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Zemlje članice EU boje se studiranja u inozemstvu zbog stipendija

Europski sud pravde (ECJ) trebao bi ovog tjedna dati preliminarni odgovor na pitanje do koje mjere mladi u Europskoj uniji koji studiraju u zemlji koja nije njihova matična imaju pravo biti tretirani na potpuno jednak način kao domaći studenti. 

U vrijeme kad sve više mladih u EU studira u drugoj zemlji, europske vlade suočavaju se s pitanjem kako upravljati socijalnom pomoći i stipendijama za studente. 

Pravni savjetnik Europskog suda pravde - čije se mišljenje najčešće slijedi u konačnoj odluci - trebao bi dati preliminarni odgovor na pitanje o tretmanu stranih i domaćih studenata, a on će u velikoj mjeri odrediti hoće li zemlje članice i dalje davati velikodušne stipendije te hoće li moći spriječiti pojavu koji nazivaju 'turizmom zbog stipendija'. 

Slučaj o kojem bi se Sud trebao izjasniti 10. srpnja odnosi se na njemačku studenticu Jaqueline Foerster koja je 2000. došla studirati u Nizozemsku. Ona je odradila minimum radnih sati kako bi mogla dobiti stipendiju, što je jedan od kriterija u Nizozemskoj koji strani studenti moraju ispuniti da bi dobili financijsku potporu. 

Međutim, odbor za stipendije koji joj je najprije odobrio studentsku pomoć, 2005. je zatražio djelomični povrat novca je Foerster nije odradila potrebnu satnicu u drugoj polovici 2003.

Njemačka studentica prijavila je slučaj ECJ-u, tvrdeći da je ta odredba diskriminirajuća prema stranim studentima jer nizozemski ne moraju raditi.  

Zemlje članice sada su u strahu da nakon mišljenja Suda neće moći zaštititi svoje velike stipendije od stranih studenata. 

Ovo nije prvi slučaj pred Sudom koji se odnosi na strane studente.  

Već je 2005. jedan Francuz otišao pred Sud, tuživši Veliku Britaniju da mu je odbila normalnu britansku stipendiju.  

Tada je Sud presudio studentu u korist, ali je dodao da studenti 'koji su pokazali određeni stupanj integracije u društvo države' moraju imati ista prava kao nacionalni studenti.

Dio zemalja članica preveo je tu presudu u smislu da strani studenti moraju živjeti u određenoj državi najmanje pet godina da bi dobili isti tretman kao nacionalni studenti.

U još jednom slučaju na polju obrazovanja koji se ticao Njemačke i Austrije, ECJ je presudio da Austrija krši EU zakon, postavljajući restrikcije strancima koji žele studirati medicinu i stomatologiju u toj zemlji.  

Kvote je Beč zapravo postavio zbog vala njemačkih studenata koji su dolazili studirati na tim fakultetima u Austriji, ali su se nakon toga vraćali raditi u Njemačku.

Iako je pitanje obrazovanja uvelike u domeni zemalja članica, Sud potencijalno ima široke ovlasti. On se poziva na odredbe antidiskriminacijskog zakona EU koji sprječava diskriminaciju na temelju državljanstva, te na pravo svakog građanima EU na slobodu kretanja unutar bloka.(Hina)

 

Više o tome:

EUobserver: EU member states fear scholarship tourism