naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
EU predviđa uvođenje snižene stope PDV-a za radno-intenzivne usluge do sredine 2009.

Europski povjerenik za poreze Laszlo Kovacs u ponedjeljak 7. srpnja je predstavio plan EK-a prema kojem bi se omogućile snižene stope poreza na dodanu vrijednost (PDV) na radno-intenzivne usluge, poput frizerskih, popravaka vozila i restoranskih usluga, očekujući njihovo uvođenje sredinom iduće godine.  

Kovacs je kazao kako je EU izradila prijedlog koji sadrži listu roba i usluga koje bi imale pravo na primjenu snižene stope PDV-a uključujući radno-intenzivne usluge te one lokalnog tipa.

No, zemlje članice EU će odlučiti hoće li dati zeleno svjetlo sniženim stopama poreza koje bi omogućio aktualni prijedlog, čiji je cilj veća fleksibilnost za zemlje članice ali i izbjegavanje značajnijeg narušavanja ravnopravne tržišne utakmice, istaknuo je Kovacs. 

Trenutno vlade članica EU mogu tek privremeno i u strogo propisanim slučajevima primjenjivati niže stope PDV-a s donjom granicom od 5,0 posto za proizvode i usluge navedene na popisu koji je utvrdila Komisija. No, mnoge su članice tijekom godina izborile privremena izuzeća za neke usluge. 

Članice EU načelno ne smiju primjenjivati stope PDV-a niže od 15 posto kako bi se izbjegle velike razlike u cijenama na jedinstvenom tržištu EU.  

Najspornije pitanje bilo je ono sniženih stopa PDV-a na usluge restorana, budući da Francuska još od 2002. traži odobrenje od EU-a za primjene stope PDV-a od 5,5 posto na takve usluge. 

U ovome trenutku tek 11 zemalja članica može primjenjivati niže stope PDV-a na usluge a EK svojim prijedlogom želi zajamčiti ravnopravan položaj za sve članice, dodao je Kovacs.

Ako prijedlog EK dobije zeleno svjetlo, zemljama će biti omogućeno uvođenje sniženih stopa PDV-a, pa i u visini svega 5,0 posto na sve restoranske usluge te za graditeljske, usluge adaptacije i održavanja zgrada. Mjere će također obuhvatiti proizvode kao što su dječje pelene, audio knjige te proizvodi namijenjeni za pomoć osobama s invaliditetom.

Paket mjera ne uključuje međutim 'zelene' proizvode i usluge koji su pogodniji za okoliš a Kovacs je kazao da je u tijeku istraživanje o proizvodima koji bi se na takvu listu mogli uvrstiti, najavivši objavu nove liste na jesen. 

'Drugi paket bit će zeleni paket koji će obuhvatiti prijedlog Browna i Sarkozyja a sprema se za jesen', kazao je on, aludirajući na činjenicu da se za te proizvode posebno zauzimaju britanski premijer i francuski predsjednik. 'Uključivat će usluge koje će poboljšati energetsku učinkovitost', dodao je. 

Što se tiče vremenskih rokova, Kovacs je kazao da će prijedlozi biti upućeni u Europski parlament i EU odboru za gospodarska i socijalna pitanja u veljači iduće godine, nakon čega će o njima sredinom godine raspravljati ministri financija.  

Iskazao je svoje uvjerenje da će planirane mjere dobiti podršku u planiranom vremenskom okviru budući da se konačno uspjelo postići kompromisno rješenje u područjima koja su obuhvaćena aktualnim prijedlogom.(Hina) 

 

Više o tome:

Europska komisija: VAT: Commission proposes categories of services to which Member States may apply a reduced rate