naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Ministri EU poduprli ideju o europskim policijskim postajama

Ministri unutarnjih poslova Europske unije na sastanku u Cannesu dali su potporu ideji stvaranja europskih policijskih postaja u turističkim gradovima i povodom nekih velikih događaja, a prve takve bit će uspostavljene u kolovozu u Italiji i Francuskoj.  

Talijanski policajci bit će poslani od 1. kolovoza u Pariz, Versailles i Nicu kamo često odlaze talijanski turisti, rekao je talijanski ministar unutarnjih poslova Roberto Maroni u ponedjeljak 7. srpnja. 

Talijanska vlada objavit će sljedeći tjedan koja će tri svoja grada izabrati. 'Radit će se o turističkim centrima koje često posjećuju Francuzi', naglasio je Maroni.

Još bi jedna europska policijska postaja mogla biti eksperimentalno utemeljena u Lourdesu, povodom sljedećeg Papina posjeta Francuskoj polovicom rujna ove godine, rekla je francuska ministrica Michele Alliot-Marie.  

Te bi europske postaje omogućile da se turisti mogu osloniti na policajce iz svoje zemlje koji govore njihov jezik u slučaju nekih problema, naglasila je Alliot-Marie.

Oni bi, u slučaju da primjerice budu pokradeni, imali na raspolaganju nekoga tko govori njihov jezik, koji im može pojasniti korake koje trebaju poduzeti, objasniti im njihova prava i pobrinuti se za njih, pojasnila je. 

Inicijativu su podržale i druge zemlje članice.  

Španjolski ministar Alfredo Perez Rubalcaba ocijenio je da je važno za stranca u nekoj zemlji da može na svom jeziku čuti kako riješiti neki problem. 

Takve postaje bile bi organizirane na određeno vrijeme, primjerice tri mjeseca u turističkoj zoni ili mjesec dana i manje u slučaju nekog važnog sportskog događaja ili kulturne manifestacije od međunarodne važnosti, pojasnila je Alliot-Marie.(Hina) 

 

Više o tome:

  • Francusko EU predsjedništvo: The first results of the informal meeting of the justice and home affairs ministers
  • EUobserver: Joint police stations in tourist areas proposed