naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Revidirana naniže procjena o rastu BDP-a u eurozoni i EU u prvom tromjesečju

Bruto domaći proizvod u gospodarstvima 15-člane eurozone i 27-člane Europske unije u prvom je tromjesečju uvećan za 0,7 posto u odnosu na prethodno tromjesečje, pokazale su u srijedu 9. srpnja objavljene druge procjene europskog ureda za statistiku Eurostata.  

Takve brojke ukazuju na nešto sporiji rast u odnosu na prvotno procijenjenih 0,8 posto u tome statističkom uredu. 

Usporedbe radi, u četvrtom tromjesečju 2007. stope gospodarskog rasta iznosile su 0,4 posto u eurozoni i 0,5 posto u EU, stoji dalje u izvješću statističkog ureda.

Na godišnjoj razini sezonski prilagođen BDP u prvom je tromjesečju 2008. porastao za 2,1 posto u eurozoni te za 2,3 posto u EU, što ukazuje na nešto sporiji rast u odnosu na 2,2 odnosno 2,5 posto ostvarenih u tromjesečju ranije. 

U prvom tromjesečju ove godine prema podacima o sezonski usklađenom BDP-u kojima Eurostat raspolaže, najvišu stopu rasta u odnosu na prethodno tromjesečje ostvarila je Slovenija, u visini 2,2 posto. Slijede Slovačka i Malta, sa zabilježenih 2,1 odnosno 1,7 posto. 

Promatrano po komponentama BDP-a, potrošnja kućanstava u prva tri mjeseca porasla je za 0,2 posto u eurozoni i 0,3 posto u EU. Istodobno, rast ulaganja u eurozoni iznosio je 1,6 posto dok su na razini cijele EU ona uvećana za 1,0 posto. 

Izvoz iz eurozone u tom je tromjesečju porastao za 1,9 posto dok je iz 27-člane Unije uvećan za 2,0 posto. Uvoz u eurozonu i EU u istom je razdoblju porastao za 2,0 odnosno 1,7 posto, objavio je dalje Eurostat. 

Među glavnim trgovinskim partnerima EU-a, SAD je zabilježio rast BDP-a od 0,2 posto u prvom tromjesečju dok je u Japanu stopa rasta iznosila 1,0 posto. Na godišnjoj razini gospodarske aktivnosti u SAD-u i Japanu uvećane su za 2,5 odnosno 1,3 posto, priopćeno je iz Bruxellesa.(Hina)

 

Više o tome:

Europska komisija: Second estimates for the first quarter of 2008 Euro area and EU27 GDP up by 0.7 per cent