naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Brodogradilišta: Bruxelles pojačava pritisak na Poljsku

Europska komisija dodatno je u srijedu 9. srpnja pojačala pritisak na Poljsku zbog državne pomoći koju je isplatila svojim brodogradilištima, jer smatra da planovi restrukturiranja nisu zadovoljavajući te bi se već sljedećeg tjedna moglo dogoditi da Komisija donese odluku da brodogradilišta moraju vratiti državne subvencije.  

Datum odluke 'još je otvoren, ali to se već može dogoditi sljedećeg tjedna, 16. srpnja', rekao je glasnogovornik Komisije za pitanje tržišnog natjecanja Jonathan Todd. 

'Vrijeme je isteklo' za Varšavu, naglasio je. 'Ako svi uvjeti (koje je postavila Komisija) ne budu ispunjeni, nećemo imati drugog izbora nego donijeti negativnu odluku'. 

'Poljske vlasti imaju vremena još do sutra dati dodatna pojašnjenja', naglasio je, ali povjerenica za tržišno natjecanje Neelie Kroes 'jasno je rekla da planovi koji su dosad predani ne odgovaraju zahtjevima Komisije'. 

Europska tijela za zaštitu tržišnog natjecanja pokrenula su još u lipnju 2005. istragu o državnim potporama koje je Poljska isplatila svojim trima brodogradilištima, u ukupnom iznosu od 1,3 milijarde eura. 

Europska pravila dopuštaju pomoć ali samo ako uz nju idu mjere preustroja koje EK ocijeni zadovoljavajućima. 

Bruxelles prije svega traži smanjivanje kapaciteta poljskih brodogradilišta, uz što će neminovno ići ukidanje dijela radnih mjesta.(Hina) 

 

Više o tome:

Europska komisija: State aid: Competition Commissioner Kroes meets Polish Treasury Minister Grad to discuss Polish shipyards