naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Najava ostalo
Neformalni sastanak ministara rada i zapošljavanja EU

Europski ministri za rad, zapošljavanje i socijalna pitanja sastaju se u četvrtak 10. i petak 11. srpnja u Chantillyju kraj Pariza na neformalnom summitu koji će biti prva prigoda da se o socijalnim pitanjima razgovara pod francuskim predsjedanjem EU-om, a glavna će tema biti 'Obnovljena socijalna agenda'.  

Europska komisija nedavno je objavila prijedlog niza socijalnih mjera pod nazivom Obnovljena socijalna agenda koji se sastoji od 19 inicijativa na području zapošljavanja i socijalnih pitanja, obrazovanja, zdravlja i informatičkog društva. 

U četvrtak će se najprije sastati ministri trojke - Francuske, Češke i Švedske - odnosno sadašnje i dvije buduće predsjedavajuće zemlje EU - s predstavnicima poslodavaca i sindikata kako bi ustanovili prioritete među tim brojnim prijedlozima koje je iznijela Komisija 2. srpnja. 

U tom kontekstu razgovarat će se o prekograničnoj mobilnosti, klimatskim promjenama i zapošljavanju, socijalnoj koheziji i diskriminaciji na radnom mjestu, prije svega o razlikama među plaćama muškaraca i žena. 

Očekuje se da će se tek možda manji dio tih prijedloga konkretizirati u okviru francuskog predsjedništva, ili u vremenu mandata sadašnje Komisije koji prestaje u proljeće 2009.

Ministri EU na sastanku u petak trebali bi razgovarati o tome kako osigurati da europski građani imaju najviše koristi od mogućnosti koje im se pružaju globalizacijom i kako anticipirati utjecaj klimatskih promjena na zapošljavanje i društvo kao cjelinu. 

Također će raspravljati o tome kako najbolje promovirati europske vrijednosti na globalnoj sceni. 

U razgovorima će se dotaći i pitanja izazova na polju demografije odnosno kako stvoriti bolju ravnotežu između obitelji i profesionalnog života, te uloge poslodavaca i sindikata. Razgovarat će i o skrbi za djecu, te o prijedlogu Komisije o direktivi koja bi štitila od diskriminacije na temelju dobi, seksualne orijentacije i vjere izvan radnog mjesta.

Među prioritete svog predsjedavanja EU-om, Francuska nije uvrstila socijalnu Europu, a francuski sindikati kritizirali su takav nedostatak ambicije, dodajući da je razočaranje tim veće jer je Francuska jedna od onih zemalja koje bi mogle pokrenuti socijalna pitanja. 

 

Više o tome:

Francusko EU predsjedništvo: Informal meeting of the ministers for labour and social policy, Chantilly