naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Unutarnje tržište: Bugarska prenijela najviše direktiva u zakonodavstvo

Europska komisija je zatražila od zemalja članica Europske unije da poboljšaju stanje s prenošenjem direktiva Europske unije na planu unutarnjeg tržišta u svoja nacionalna zakonodavstva, a u izvješću kojega je objavila u srijedu 9. srpnja Bugarska se pokazala najboljom, a Češka i Portugal najlošijima u prenošenju zakona. 

Bruxelles kaže da je dostignut cilj kojega su čelnici EU postavili prošle godine a po kojem ne bi smjelo postojati više od jedan posto europskih zakona koji nisu uneseni u nacionalna zakonodavstva. 

'Drago mi je da su zemlje članice postigle cilj od jedan posto i to prije roka. Nadam se da će se taj pozitivni trend nastaviti', rekao je europski povjerenik za unutarnje tržište Charlie McCreevy. 

'Snažno potičem one zemlje članice koje još nisu dostigle cilj od jedan posto da to učine tijekom 2008.', dodao je. 

Bugarska, koja se EU priključila 1. siječnja 2007., na popisu je najbolja budući da je u svoje nacionalno zakonodavstvo prenijela sve direktive EU. 

Nakon nje se nalaze Slovačka, Rumunjska, Njemačka i Latvija sa šest, sedam, devet i deset zakona koji se još trebaju ugraditi. 

Na drugoj strani ljestvice je Češka koja mora unijeti u svoje zakonodavstvo 42, te Portugal 32 direktive. Uz njih su i Poljska, Luksemburg i Cipar. 

Dok su Luksemburg, Češka i Portugal smanjili posljednjih mjeseci kašnjenja, Cipar je povećao negativni rezultat treći put zaredom i najveći je razlog zabrinutosti u tom smislu, kaže Bruxelles. 

McCreevy je dodao da prenošenje zakona u nacionalno zakonodavstvo nije dovoljno te da će se u budućnosti fokusirati na nadzor provedbe. 

Ključna područja na kojima zemlje članice sporo prenose europske zakone su sloboda kretanja ljudi i financijske usluge. 

Komisijino redovito šestomjesečno izvješće također uključuje podatke o tome koliko je procedura pokrenuto protiv članica. 

U posljednjih šest mjeseci Komisija je registrirala gotovo jednak broj procedura kao i u šestomjesečnom razdoblju prije toga (48-49) - ali 15 zemalja članica uspjelo je smanjiti broj procedura. 

Protiv Bugarske, Rumunjske i Litve pokrenuto je najmanje procedura, a protiv Francuske, Španjolske i Italije najviše. 

Najveći broj procedura pokrenut je na polju zaštite okoliša, poreza i carina.(Hina)

 

Više o tome:

Europska komisija: Internal Market Scoreboard: best result ever - Member States reach new target ahead of deadline