naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Poljska traži pomicanje roka za donošenje plana za brodogradilišta

Poljska vlada zatražila je više vremena za izradu plana održivog restrukturiranja tri posrnula brodogradilišta, budući da je Europska unija sve bliže donošenju odluke koja bi ih mogla poslati u stečaj.  

'Moći ćemo udovoljiti zahtjevima Europske komisije ukoliko ćemo imati vremena do kraja rujna da s ulagačima pregovaramo o ugovorima o privatizaciji', kazao je novinarima ministar financija Aleksander Grad. 

U srijedu 9. srpnja Europska komisija, koja nadzire provedbu propisa o zaštiti ravnopravne tržištne utakmice u 27-članoj EU, dala je Varšavi 24 sata za izradu planova restrukturiranja za tri baltička brodogradilišta u gradovima Gdansk, Gdynia i Szczecin. 

U protivnom, Komisija je upozorila da bi Varšavi moglo biti naređeno da već 16. srpnja vrati pomoć koju je primila za brodogradilišta. 

Komisija je u lipnju 2005. započela istragu o 2,1 milijardi eura poljske državne pomoći isplaćene brodogradilištima u razdoblju od 2002., iako Varšava tvrdi da je taj iznos bio mnogo manji.

Prema europskim propisima o brodograđevnom sektoru takva pomoć mora se temeljiti na dugoročnim planovima restrukturiranja, koji također moraju uključivati sudjelovanje privatnih ulagača. 

Programi restrukturiranja ne mogu biti dogovoreni odvojeno od privatizacijskih ugovora, a ne možemo pregovarati pod takvim vremenskim pritiskom', kazao je poljski ministar.

Ukoliko Bruxelles odbije dati Varšavi više vremena, to će biti "put prema stečaju" slavnih brodogradilišta. 

U srijedu je glasnogovornik Komisije za zaštitu tržišne utakmice Jonathan Todd upozorio Varšavu da im je rok već produljen te da je u međuvremenu istekao. 

'Ukoliko ne budu ispunjeni svi uvjeti, nećemo imati drugog izbora nego donijeti negativnu odluk', kazao je. 

Hina