naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Ministri poljoprivrede EU-a protiv plana prilagodbe poljoprivredne politike

Ministri poljoprivrede Europske unije kritizirali su na sastanku u utorak 15. srpnja u Bruxellesu najveći dio plana prilagodbe poljoprivredne politike koji uključuje, između ostaloga, smanjivanje pomoći poljoprivrednicima i jačanje proizvodnje hrane u Europskoj uniji.  

Ministri su se izjasnili protiv planova o ukidanju desetljećima starog sustava poljoprivrednih subvencija i upozorili da planovi najavljeni u svibnju neće povećati proizvodnju, ali će financijski pogoditi poljoprivrednike. 

U svibnju, europska povjerenica za poljoprivredu Mariann Fischer Boel objavila je dokument o prilagodbama CAP-a, ciljajući bogate poljoprivrednike kojima bi se smanjile subvencije, a ušteđeni novac usmjerio bi se u sheme ruralnog razvoja. 

Pregovori o većini prijedloga idu sporo, a konačni dogovor ne očekuje se prije studenoga. Dok se većina zemalja EU slaže s potrebnom reforme politike nakon 2013., mnoge imaju i drugačije mišljenje. 

Francuski ministar poljoprivrede Michel Barnier, čija zemlja predsjedava Europskom unijom, izrazio je nadu da će 27-orica u studenom uspjeti postići dogovor o prilagodbi Zajedničke poljoprivredne politike (CAP).  

'Moj cilj je da se u studenom postigne dogovor kako bi se prilagodila, sačuvala i obnovila Zajednička poljoprivredna politika, posebno u ovom trenutku kada postoji nesigurnost s hranom u svijetu i kada se vidi da treba proizvoditi ali proizvoditi bolje', naglasio je. 

Ministri se nisu uspjeli dogovoriti ni o dva prijedloga stavljanja na tržište genetski izmijenjene soje i pamuka. Budući da dogovora o tome nije bilo, o tome će odlučiti Europska komisija.(Hina) 

 

Više o tome:

Francusko EU predsjedništvo: Agriculture and Fisheries Council – 15 July 2008