naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Komisija objavila plan za reformu sektora investicijskih fondova

Europska komisija predložila je u srijedu 16. srpnja važnu izmjenu regulative za sektor investicijskih fondova kako bi potrošačima po prihvatljivim uvjetima omogućila pristup investicijama kojima upravljaju financijski profesionalci.  

Fondovi poznatiji po kratici UCITS upravljali su krajem prošle godine imovinom čija ukupna vrijednost premašuje 6.400 milijardi eura, što je polovina EU-ova BDP-a odnosno 11,56 posto financijske imovine kućanstava, napominju u Komisiji. 

Nove odredbe omogućit će menadžerima da razviju prekogranične aktivnosti i generiraju konsolidaciju ušteđevina i ekonomiju veličine. U Komisiji procjenjuju da će uklanjanje administrativnih prepreka prekograničnom poslovanju fondova osigurati uštede troškova u visini 43 milijuna eura. 

U EU su ti fondovi trenutno u prosjeku pet puta manji od onih u SAD-u dok su troškovi upravljanja njima dvostruko veći nego u Sjedinjenim Državama. 

Ulagači će također imati moći birati između više fondova koji posluju s manjim troškovima, napominju u Komisiji. 

Nadalje, EK želi ulagačima osigurati bolju zaštitu jer će im osigurati 'jasne, razumljive i relevantne informacije pri ulaganju u takve fondove', ističe se u Bruxellesu. 

Trenutno se 40 posto imovine takvih fondova porijeklom iz EU prodaje u treće zemlje, uglavnom u Aziji, regiji Perzijskog zaljeva i Latinskoj Americi.  

Povjerenik EU za unutarnje tržište Charlie McCreevy očekuje da će poboljšana regulativa fondovskoj industriji u EU omogućiti uštede u visini šest milijardi eura. 'Očekujemo da će te koristi rezultirati nižim troškovima za ulagače', ističe McCreevy.(Hina)

 

Više o tome:

Europska komisija: Financial services: Commission proposes improved EU framework for investment funds