naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Komisija želi više trošarine na cigarete

Minimalne trošarine na cigarete trebale bi se povećati kako bi odražavale inflaciju, dovele u ravnopravan položaj sve zemlje Europske unije i odgovorile još više građana od pušenja, priopćila je u srijedu 16. srpnja Europska komisija.  

Taj prijedlog sugerira brojne važne amandmane na postojeću legislativu Unije radi modernizacije i pojednostavljenja postojećih propisa, kako bi postala više transparentna i bolje integrirala brigu za javno zdravlje. 

Potrošnja cigareta u 27-članoj EU pala je za 10 posto između 2002. i 2006., dok su trošarine u prosjeku porasle za 33 posto. 

'Kako bi se potaknuo sličan pad u potrošnji tijekom idućih pet godina, poželjno bi bilo daljnje povećanje trošarina', ističu u Komisiji. 

Bit će potrebno povećanje cijena cigareta za 25 posto da bi se postiglo 10-postotno smanjenje potražnje, navodi Komisija. 

Taj prijedlog dio je redovitog četverogodišnjeg ažuriranja trošarina u EU. Zemlje članice trebaju jednoglasno prihvatiti prijedlog. 

Komisija predlaže da se članicama omogući veća fleksibilnost pri nametanju trošarina u okviru napora da se smanji pušenje. 

Također želi uvesti veće namete na duhan kako bi ih se uskladilo s onima za cigarete. To bi značilo povećanje minimalne stope trošarina za fini duhan na 60 eura po kilogramu.

Trošarine na cigarete i cigare također trebaju uzeti u obzir inflaciju u razdoblju od 2003. do 2007, upozoreno je u Komisiji.(Hina) 

 

Više o tome:

Europska komisija: Tobacco taxation: Commission proposes increasing excise duties