naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Bugarska zbog korupcije može izgubiti znatna sredstva iz europskih fondova

Europska komisija je u srijedu 23. srpnja suspendirala Bugarskoj oko pola milijarde eura pomoći iz pretpristupnih fondova, na koje ta zemlja još uvijek ima pravo, dok ne popravi stanje u pravosuđu i ne pokaže rezultate u borbi protiv korupcije.  

Europska komisija u srijedu je usvojila niz izvješća u kojima ocjenjuje napredak Bugarske i Rumunjske, dviju najmlađih članica EU-a, u području pravosudnih reformi i borbi protiv korupcije. Također je usvojeno zasebno izvješće o upravljanju europskim sredstvima pomoći u Bugarskoj.  

Europska komisija je već ranije Bugarskoj 'privremeno zamrznula' ta sredstva, a sada je to formalizirano.  

Komisija u svom izvješću kaže da borba protiv korupcije na visokoj razini i borba protiv organiziranog kriminala u Bugarskoj ne daju rezultate i stoga se odlučila zaštiti novac poreznih obveznika. 

'Stoga je Komisija danas odlučila formalizirati suspenziju pretpristupne pomoći i povući akreditaciju za dvije vladine agencije koje su zadužene za upravljanje sredstvima iz fondova za pretpristupnu pomoć', izjavio je glasnogovornik Komisije Johannes Laitenberger. 

Zasad su zamrznuta samo sredstva iz pretpristupne pomoći, a ne i sredstva iz strukturalnih fondova, koja su puno izdašnija. Međutim, ako se stanje ne popravi Bugarska bi mogla izgubiti i dio tih sredstava.  

Komisija je također kritizirala i Rumunjsku zbog nedovoljnog napretka u borbi protiv korupcije, posebice one na visokoj razini, ali je, za razliku od Bugarske, uspjela izbjeći sankcije.

Iako se prema ranijim nacrtima izvješća, koji su prije nekoliko dana procurili u javnost, očekivao oštriji ton, Komisija je u srijedu ublažila dokument i izostavila prijetnje o odgodi ulaska Bugarske u eurozonu i Schengenski prostor. 

Bugarska je 'pokazala premalo rezultata koji trebaju dokazati da sustav funkcionira u borbi protiv organiziranog kriminala i korupcije. Puno slučajeva ostaje neriješeno i nema napretka po pitanju zamrzavanja imovine onih koji su je stekli baveći se organiziranim kriminalom', rekao je Laitenberger. 

Njemački demokršćanski zastupnik u Europskom parlamentu Elmar Brok, koji je izvjestitelj za proširenje, pozdravio je odluku Komisije. 

'Blokiranje europskih fondova za Bugarsku prava je i dugoočekivana odluka. To je jedini način da se osigura vjerodostojnost procesa proširenja', rekao je u priopćenju Brok.

'Stanje u objema zemljama (Bugarskoj i Rumunjskoj) postalo je čak i gore, umjesto da bude bolje od njihova ulaska u EU, iako među njima ima razlike', dodao je Brok. 

Iako je u svojim izvješćima vrlo kritična prema stanju u Bugarskoj i Rumunjskoj, Komisija se nije odlučila za uvođenje zaštitnih klauzula koje su predviđene u njihovim pristupnim sporazumima i koje se mogu aktivirati u razdoblju do tri godine nakon ulaska u EU-u.  

Aktiviranjem klauzula te bi zemlje mogle izgubiti dio prava koja im pripadaju kao članicama EU-a.  

Zaštitne klauzule se odnose na nekoliko područja poput sigurnosti hrane, poljoprivrednih fondova, područja pravosuđa i unutarnjih poslova.(Hina)

 

Više o tome:

  • Europska komisija: More efforts needed by Bulgaria and Romania to tackle judicial reform and corruption
  • Europska komisija: Report on the Management of EU Funds in Bulgaria