naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Hrvatska ulazi u fazu zatvaranja poglavlja u pregovorima s EU

Hrvatska u petak 24. srpnja na Međuvladinoj konferenciji (IGC) u Bruxellesu ulazi u novu fazu pregovora s Europskom unijom budući da će na njoj prvi puta zatvoriti jedno poglavlje, Poduzetništvo i industrijska politika (20.), na temelju mjerila za zatvaranje, a također će i otvoriti još jedno poglavlje, najavio je u srijedu u Zagrebu izvor iz pregovaračkih krugova.

'Time počinje faza zatvaranja poglavlja kroz mehanizam mjerila za zatvaranje', rekao je izvor.

Naime, Zagreb je dosad zatvorio dva poglavlja: Znanost i istraživanje i Obrazovanje i kultura, ali za njih nije dobio mjerila.

'EU trenutno stvara pravna rješenja i metodologiju ne samo za nas nego i za sljedećih dvadeset godina' proširenja, naglasio je izvor.

Na pitanje zbog čega Hrvatska na ovom IGC-u otvara samo jedno poglavlje, Sloboda kretanja roba (1.), budući da je ranije bilo najavljivano da bi ih mogla otvoriti nekoliko, izvor je naglasio da tehnički proces davanja suglasnosti za otvaranje poglavlja traje dugo jer ima 27 država koje trebaju dati zeleno svjetlo.

'Na jesen će se brojevi bitno promijeniti' jer je Hrvatska već sada potpuno spremna za otvaranje još poglavlja, rekao je.

Ovotjedna Međuvladina konferencija izrazito je važna jer ne samo da se prvi puta jedno poglavlje zatvara kroz institucionalizirani mehanizam mjerila, već je i potvrda da se proces proširenja i pristupanja Hrvatske nastavlja dobrom dinamikom i prema planu, te je potvrda odlučnosti Francuske, predsjedavajuće zemlje EU, da nastavi s pregovorima, unatoč krizi oko Lisabonskog ugovora.

Po tome se vidi da 'rasprava koja prati Lisabonski ugovor ne utječe na proces pregovora Hrvatske'.

Izvor je najavio da će Hrvatska ovoga tjedna predati još jedno pregovaračko stajalište, za poglavlje Sigurnost hrane, veterinarstvo i fitosanitarni nadzor, u kojem su bila četiri mjerila za otvaranje koje je Hrvatska ispunila.

Iako zasad, dok se pregovaračko stajalište na preda Europskoj komisiji, nije želio detaljnije o tome govoriti, izvor je dodao da u tom poglavlju, koje će biti temelj za izvoz hrane na tržište Europske unije, Hrvatska traži niz prijelaznih razdoblja.

'Ispunjavanjem tog poglavlja jamčimo kvalitetu hrane za izlazak na tržište EU', naglasio je.

Hrvatska je također predala mjerila za zatvaranje poglavlja Transeuropske mreže i Vanjski odnosi (odnosi se na trgovinske ugovore s trećim zemljama), i ta dva poglavlja bit će spremna za zatvaranje na jesen.

Što se tiče poglavlja Ribarstvo, ono u ovom trenutku još nije deblokirano, ali bi prije kolovoške stanke u radu EU to moglo biti. Sa zadnjim danima srpnja Hrvatska očekuje poziv za predaju pregovaračkog stajališta bez mjerila za otvaranje poglavlja Ribarstvo.

Nakon ove Međuvladine konferencije, Hrvatska će imati otvoreno 21 poglavlje, te 3 zatvorena.

Hina