naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
EU prijeti SAD-u da će tražiti vize za diplomate

Europska unija kani predložiti da se od američkih diplomata zahtijevaju vize za putovanje u Europsku uniju od 1. siječnja 2009., osim ako Washington ne pristane da svi građani zemalja članica EU mogu u Sjedinjene Države ulaziti bez viza.

'Nije došlo do osjetnog napretka sa Sjedinjenim Državama, unatoč svim naporima Komisije i individualnih zemalja članica', priopćila je Komisija, dodajući da građani većine novih zemalja moraju i dalje tražiti vize za putovanje u Sjedinjene Države.

'Stoga će Komisija predložiti uzvratne mjere - primjerice privremeno uvođenje viza za američke građane koji su nositelji diplomatskih i službenih putovnica - od 1. siječnja 2009., ako se ne postigne napredak', kaže se u priopćenju.

Većina starih zemalja EU dio je američkog bezviznog režima po kojem njihovi građani mogu u EU putovati bez viza. Međutim, to se ne odnosi na 11 od 12 zemalja koje su se priključile EU 2004. i 2007. (sve osim Slovenije), kao i na staru članicu Grčku.

'Neprihvatljivo je da građani iz nekih trećih zemalja mogu slobodno putovati bez viza u EU, dok neki naši sugrađani iz EU ne mogu putovati bez vize u te zemlje. To je u srcu našeg mehanizma reciprociteta viznog režima i odlučan sam osigurati da se taj princip u potpunosti poštuje', rekao je u priopćenju u srijedu 23. srpnja potpredsjednik EK-a zadužen za pravosuđe, slobodu i sigurnost Jacques Barrot.

U četvrtom izvješću EK o viznom režimu s trećim zemljama također se kaže da je napredak prema punom reciprocitetu viznog režima postignut posljednjih godinu dana s Izraelom, Malezijom i Paragvajem. Određeni napredak postignut je i s Kanadom koja je ukinula vize za šest zemalja EU tijekom posljednjih deset mjeseci.

Komisija kaže da do napretka, osim sa SAD-om, nije došlo ni s Japanom, Singapurom i Panamom.

Sljedeće izvješće o viznom režimu s trećim zemljama EK će objaviti prije 30. lipnja sljedeće godine.

 

Više o tome:

  • EurActiv: EU threatens to slap visa sanctions on US 
  • EUobserver: EU threatens obligatory visa for US diplomats