naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
EU postigao načelni dogovor oko podataka putnika u zračnom prometu

Ministri unutarnjih poslova Europske unije dali su potporu prijedlogu Europske komisije o sakupljanju, čuvanju i analizi osobnih podataka putnika u zračnom prometu čiji je cilj da se agencijama za sigurnost širom Europe omogući identifikacija rizičnih putnika.

'Postigli smo načelni dogovor', rekla je francuska ministrica unutarnjih poslova Michele Alliot-Marie nakon sastanka s kolegama iz Europske unije održanog u četvrtak 24. srpnja, govoreći o sustavu sakupljanja i analize podataka putnika kojega je sugerirala EK u studenom prošle godine kao dio mjera borbe protiv terorizma.

Po dogovoru ministara, osnovat će se određen broj radnih skupina kako bi one razmotrile različite aspekte prijedloga, primjerice koje točno informacije sakupljati i trebaju li se uzimati podaci samo strancima koji putuju u Europu ili svim putnicima.

Nacionalni stručnjaci, u suradnji s Europskim parlamentom i prometnim sektorom, također bi trebali razmisliti o tome koliko dugo čuvati osobne podatke te kako ih najbolje zaštiti, dodala je francuska ministrica.

Europski povjerenik za pravosuđe, slobodu i sigurnost Jacques Barrot želi da shema - slična onoj u SAD-u - profunkcionira do kraja 2009. Nizozemska i Velika Britanija već testiraju svoje pilot-projekte.(Hina)

 

Više o tome:

EUobserver: EU endorses idea of collecting air passenger data