naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
EU razmatra mogućnost postavljanja solarnih ploča u Sahari

Postavljanje ogromnih instalacija za solarnu energiju u Saharu moglo bi pomoći podmiriti sve veću potražnju za energijom u Europskoj uniji putem nove velike mreže, prenose europski mediji prijedlog koji uživa potporu Francuske i Velike Britanije.

Zamisao se temelji na gradnji 45 milijardi eura vrijedne visokonaponske mreže za istosmjernu struju koja bi je mogla transferirati iz solarnih instalacija u Sahari i u regiji sjeverne Afrike do potrošača udaljenih tisuće kilometara.

Gradnja nove mreže nužna je budući da većina postojećih radi na osnovi izmjenične struje i kao takve nužno gube previše struje na velike udaljenosti da bi bile isplative.

Pokaže li se uspješnim, projekt gradnje supermreže u Sahari mogao bi podmiriti kompletnu potražnju za električnom strujom u EU, tvrdi čelnik instituta EU za energiju Arnulf Jaeger-Walden.

Ta je zamisao tek u povojima i europski znanstvenici rade na njoj, uz političku potporu francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja i britanskog premijera Gordona Browna.

Europska unija pokušava kreirati novu energetsku politiku koja bi ublažila ovisnost Europljana o inozemnim fosilnim gorivima i istodobno smanjila emisiju ugljičnog dioksida iz europske industrije, ublažavajući bojazni od promjene klime.

Glavni je dio novog paketa prijedlog da se udio obnovljivih izvora energije u ukupnoj potrošnji poveća na 20 posto do 2020., u odnosu na postojećih osam posto.

Iako se u planovima Bruxellesa ne spominje supermreža koja bi prebacivala solarnu energiju iz Sahare na tržišta EU, Komisija ohrabruje istraživanja i razvoj novih tehnologija utemeljenih na obnovljivim izvorima.

Zasada ni privatni i javni ulagači na razini EU ni u zemljama članicama nisu najavili financijsku potporu projektu supermreže u Sahari.(Hina)

 

Više o tome:

EurActiv: EU eyes 'supergrid' to harness Saharan sun