naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Bugarska policija i pravosuđe moraju udvostručiti napore

Bugarski premijer Sergej Stanišev pozvao je ovoga vikenda policiju i sudove da udvostruče napore u borbi protiv kriminala i korupcije, nakon vrlo oštrog izvješća Europske komisije objavljenog prošloga tjedna.  

'Pravosuđe je partner u našem zajedničkom naporu da se dobiju jasni, opipljivi i brzi rezultati u reformi tog sektora i u borbi protiv organiziranog kriminala i korupcije', rekao je nakon susreta s čelnicima koalicijskih stranaka održanog u nedjelju u Banskom na jugu zemlje. 

'Što god činili, svi napori su izlišni bez konkretnih rezultata' odnosno bez presuda i sankcija, naglasio je. 

Stanišev je zatražio i od ministarstva unutarnjih poslova da spriječi curenje informacija. 

'Naša ambicija je uzeti u obzir sve kritike (Europske komisije) na najefikasniji mogući način i djelovati konkretnim mjerama', rekao je Stanišev. 'Izvješće je objektivno, naglašava probleme pred kojima jednostavno ne možemo zatvarati oči', rekao je Stanišev. 

Bugarska vlada također je najavila seriju hitnih mjera kako bi poboljšala upravljanje europskim fondovima, te kako bi joj bila odmrznuta sredstva iz pretpristupnih fondova. 

Europska komisija 23. srpnja usvojila je niz izvješća u kojima ocjenjuje napredak Bugarske i Rumunjske, dviju najmlađih članica EU-a, u području pravosudnih reformi i borbi protiv korupcije. 

Također je usvojeno zasebno izvješće o upravljanju europskim sredstvima pomoći u Bugarskoj.  

Komisija u svom izvješću kaže da borba protiv korupcije na visokoj razini i borba protiv organiziranog kriminala u Bugarskoj ne daju rezultate i stoga se odlučila zaštiti novac poreznih obveznika. 

Bugarska vicepremijerka zadužena za korištenje europskih fondova Meglena Plugčieva kazala je da je vlada formirala posebnu radnu skupinu stručnjaka iz različitih ministarstava kako bi poboljšala kontrolu korištenja europskog novca. 

Plugčieva je rekla da će zemlja učiniti sve moguće napore kako bi uvjerila EU da odblokira sredstva do rujna te je najavila da će zatražiti pomoć od stručnjaka EU kako bi se to postiglo.

Zasad su zamrznuta samo sredstva iz pretpristupne pomoći, a ne i sredstva iz strukturalnih fondova, koja su puno izdašnija. Međutim, ako se stanje ne popravi Bugarska bi mogla izgubiti i dio tih sredstava. Posljednje izvješće EK-a najžešće je ikad upućeno jednoj zemlji članici.(Hina) 

 

Više o tome:

  • Europska komisija: More efforts needed by Bulgaria and Romania to tackle judicial reform and corruption
  • Europska komisija: Report on the Management of EU Funds in Bulgaria