naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Najveći pad povjerenja u europsko gospodarstvo od 2001.

Povjerenje u gospodarstvo eurozone i Europske unije strmoglavilo se u srpnju najbržim tempom u razdoblju od terorističkih napada na Sjedinjene Države 11. rujna 2001, priopćila je u srijedu 30. srpnja Europska komisija.  

Nadovezujući se na sve veći broj pokazatelja o naglom usporavanju u Europi, pokazatelj povjerenja u gospodarstvo eurozone pao je u srpnju na 89,5 bodova, s revidiranih 94,8 bodova u prethodnom mjesecu.  

Komisija je istaknula da je to najveći pad na mjesečnoj razini od listopada 2001., dodajući također da je indeks zabilježio najnižu vrijednost u razdoblju od ožujka 2003.

Indeks je podbacio i u odnosu na očekivanja ekonomista, koji su predviđali 93 boda. 

'Najnoviji podaci ne ostavljaju prostora za sumnju u to kako trenutno stoje stvari', kazao je Aurelio Maccario iz talijanske banke Unicredit. 'Gospodarstvo eurozone na putu je u fazu stagnacije koja će u najboljem slučaju trajati nekoliko mjeseci'. 

Povjerenje u gospodarstvo 27-člane EU također je palo na najnižu razinu od ožujka 2003., skliznuvši na 88,7 bodova u srpnju, s lipanjskih 94,5 bodova, pokazalo je istraživanje.

Glavni je razlog slabosti gospodarstva u EU i eurozoni pad povjerenja potrošača, te negativno raspoloženje u građevinskom sektoru koji se bori s padom potražnje i visokim kamatnim stopama. 

Zasebno mjesečno izvješće Europske komisije o poslovnom povjerenju u eurozoni također je pokazalo pad tog pokazatelja ispod dugoročnog prosjeka, na minus 0,21 bodova u srpnju, s pozitivnih 0,13 boda zabilježenih u lipnju. 

'Poslovno i povjerenje potrošača pogođeno je mnoštvom faktora', rekao je ekonomist Howard Archer iz konzultantske tvrtke Global Insight. 

'Oni ponajprije uključuju rast cijena energije i hrane, tvrdokorne probleme na tržištima zajmova i previranja na financijskim tržištima, snažan euro, povećanje ključnih kamatnih stopa u eurozoni u srpnju i strah da bi Europska središnja banka mogla i ubuduće nastaviti pooštravati monetarnu politiku', dodao je. 

Unatoč lošijim prognozama rasta, Europska središnja banaka podigla je ovaj mjesec ključne kamatne stope na 4,25 posto kako bi zadržala nadzor nad inflacijom, koja je u lipnju dosegnula rekordnih 4,0 posto.(Hina) 

 

Više o tome:

Europska komisija: July 2008: Economic sentiment declines significantly in both the EU and the euro area