naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
EU želi pooštriti kontrolu agencija za izdavanje kreditnih rejtinga

Europska komisija predložila je nove mjere nadzora aktivnosti agencija za izdavanje kreditnih rejtinga, koje se smatra uvelike odgovornima za previranja koja su zahvatila svjetska financijska tržišta.  

Komisija želi uvesti pravila koja će te agencije obvezivati na izbjegavanje sukoba interesa, uvođenje pouzdanih metodologija utvrđivanja rejtinga, te unaprjeđenje transparentnosti aktivnosti. 

Te bi mjere, prema riječima Komisije, trebale osigurati da rejtinzi ostanu pouzdane i precizne informacije koje doista služe ulagačima. 

'Kriza je pokazala da samoregulacija ne funkcionira', kazao je povjerenik EU za unutarnje tržište Charlie McCreevy. 'Uvjeren sam, kao i drugi u Europi, u nužnost regulacije toga područja na EU razini'. 

Vodeće agencije za izdavanje kreditnih rejtinga poput Moody'sa, Standard&Poor'sa i Fitcha našle su se na meti optužbi zbog sporosti u upozoravanju ulagača na opasnosti ulaganja temeljenih na američkim drugorazrednim hipotekarnim kreditima. 

Ulagački portfelji vrijednosnih papira, posebno onih povezani s američkim drugorazrednim hipotekarnim kreditima, u proteklih su godinu dana pretrpjeli višemilijunske gubitke i teško pogodili financije mnogih banaka. 

Rejtinzi kojima se ocjenjuju ulagački portfelji i banke u čijem su vlasništvu često određuju odluku poslovnih partnera o trgovanju s tim bankama, a mogu utjecati i na cijene njihovih dionica.  

Kako bi isključila sukob interesa, Komisija želi zabraniti europskim agencijama mogućnost vrednovanja neke financijske institucije u slučaju da ta agencija pet ili više posto svojih godišnjih prihoda generira upravo dodjelom rejtinga dotičnoj instituciji. 

Također traži pooštravanje kontrole nad aktivnostima tih agencija, bilo kroz jačanje suradnje među nacionalnim regulatorima ili kroz uspostavu registra na europskoj razini.

McCreevy je pokrenuo javne konzultacije o Komisijinim prijedlozima koje će trajati do 5. rujna, nakon čega će sastaviti službeni prijedlog, u nadi da će biti usvojen do sredine 2009.(Hina) 

 

Više o tome:

Europska komisija: Consultation by the Commission services on Credit Rating Agencies (CRAs)