naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Europska komisija odredila radijsku frekvenciju za upravljanje prometom
U sklopu napora za smanjenjem broja prometnih nesreća i gužvi, Europska komisija odlučila je u utorak 05. kolovoza, diljem Europe, rezervirati dio radio-frekvencijskog spektra za sustave za komuniciranje među vozilima u prometu, priopćeno je iz Bruxellesa.

Riječ je o sustavima za komunikaciju između vozila i centara za kontrolu prometa koji se zasnivaju na bežičnoj tehnologiji.

Vozilo ili centar za kontrolu prometa opremljen posebnim uređajem moći će tako upozoriti druge sudionike u prometu na prometne nesreće ili opasnosti na cesti, omogućujući im da izaberu alternativne pravce kako bi izbjegli zastoje.

'Mogu, primjerice, upozoriti druge vozače na skliske kolnike ili na nesreću koja se upravo dogodila', objašnjava Komisija.

Više od 42.000 ljudi poginulo je 2006. u prometnim nesrećama u 27 zemalja članica EU-a, a više od 1,6 milijuna je bilo ozlijeđeno. Svaki dan na europskim cestama stvaraju se zastoji dugi gotovo 7.500 kilometara.

'Trebamo imati na umu da bi, budući da 24 posto vremena koje Europljani provedu u prometu bude izgubljeno u gužvama, troškovi zastoja do 2010. mogli doseći 80 milijardi eura', upozorila je europska povjerenica za informacijsko društvo Viviane Reding.

'Jasno je prema tome da ušteda vremena zahvaljujući sustavima za komunikaciju među vozilima znači uštedu novca', dodala je.

Prema odluci, nacionalne će vlasti diljem Europe u idućih šest mjeseci dodijeliti 30 Mhz spektra u pojasu 5,9 GHz uređajima za sigurnost na cestama, ne ukidajući pritom postojeće usluge poput radio-amaterstva.

Bruxelles se nada da će to potaknuti automobilsku industriju da ulaže u nove uređaje te javno financiranje ključne cestovne infrastrukture.

Komisija smatra da je Europa spremnija od SAD-a u pogledu aplikacija i tehnologije, ali zaostaje deset godina u dodjeli spektra, što želi ispraviti ovom odlukom.

Na tržištu su se već pojavili sustavi za komuniciranje među vozilima, poput Dash Expressa u Sjedinjenim Državama, koji vozačima pružaju podatke o prometu prikupljene automatski od drugih automobila opremljenim tim uređajima.

Com2React, konzorcij baziran u Europi koji uključuje španjolski telekom Telefonicu, francuski Peugeot i američku Motorolu, također razvija bežičnu mrežu za komuniciranje među vozilima.

Takva tehnologija mogla bi pridonijeti i smanjenju potrošnje goriva u prometu, smatraju stručnjaci. (Hina)

 

Više o tome:

Europska komisija: Cars that talk: Commission earmarks single radio frequency for road safety and traffic management