naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
EU i UN povezuju registre za trgovanje dozvolama za emisiju CO2

Europska unija i Ujedinjeni narodi izvršili su sve potrebne pripreme za povezivanje svojih programa za trgovanje dozvolama za emisiju CO2 do kraja godine, priopćeno je u srijedu 06. kolovoza iz Bruxellesa.

Uspješno spajanje tih programa značit će da će europske tvrtke koje sponzoriraju projekte za smanjenje emitiranja stakleničkih plinova u zemljama u razvoju, poput Kine i Indije, moći za to dobiti dozvole za vlastitu emisiju.

Prema Protokolu iz Kyota, razvijene zemlje koje financiraju smanjenje emisije CO2 u zemljama u razvoju imaju pravo da ta smanjenja računaju kao da su ih same realizirale.

To se evidentira u Međunarodnom registru za transakcije pravima na trgovanje stakleničkim plinovima (ITL).

EU ima vlastiti sustav trgovanja dozvolama za emisiju CO2 (ETS) u skladu s kojim tvrtke koje emitiraju velike količine CO2 moraju kupovati dozvole za emisiju. Evidencija o tome vodi se u Neovisnom registru transakcija (CITL).

ETS predviđa da tvrtke iz EU koje sponzoriraju projekte za smanjenje emisije izvan EU mogu za to dobiti dodatne dozvole. No, to do sada nije bilo moguće, jer nije postojala veza između registra EU-a i UN-a.

Dva registra bit će povezana do kraja godine, kazali su europski dužnosnici. (Hina)

 

Više o tome:

  • Europska komisija: Emissions Trading: Commission to connect EU with UN carbon credit registry before December