naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
EK očekuje iznadprosječni urod žitarica u 2008.

Izuzetno povoljne vremenske prilike i povećanje poljoprivrednih površina zasijanih usjevima žitarica trebali bi rezultirati 16-postotnim rastom uroda žitarica u Europskoj uniji u 2008. u odnosu na prošlu godinu, priopćeno je u četvrtak 7. kolovoza iz Bruxellesa.

Kako se navodi u priopćenju Europske komisije, ukupni urod žitarica u Europskoj uniji u 2008. bi trebao dosegnuti gotovo 301 milijun tona, što je za 43 milijuna tona više nego u 2007. To predstavlja povećanje od 16 posto na godišnjoj razini te od 9 posto u odnosu na petogodišnji prosjek.

Ova je prognoza temeljena na dopunjenoj analizi Komisijinog internog znanstvenog ogranka, Zajedničkog istraživačkog centra (JRC), korištenjem naprednog sustava prognoze uroda usjeva, tumači dalje EK.

Veći urod trebao bi pomoći ublažiti rast cijena žitarica, koje su u proteklih godinu dana snažno skočile, pod dvostrukim utjecajem lošeg vremena koje je pogodilo prošlogodišnje usjeve i istodobnog rasta zabrinutosti da bi povećani naglasak na biogoriva mogao rezultirati smanjenjem količine hrane raspoložive za prehranu ljudi.

Privučeni višim cijenama otkupa, poljoprivrednici iz 27 zemalja članica EU u ovoj su godini 5 posto više zemlje zasadili usjevima žitarica, navodi se dalje u priopćenju EK.

Komisija prognozira najveći rast uroda šećerne repe, za 19 posto, koja se uzgaja uglavnom u sjevernoj Europi, ponajviše u Njemačkoj i Francuskoj.

Očekuje se da će urod kukuruza porasti za 20,1 posto u odnosu na prošlu godinu, te 9,5 posto u odnosu na prosjek u proteklih pet godina, pri čemu će najveća povećanja biti zabilježena u Rumunjskoj, Bugarskoj i Mađarskoj, zemljama koje su prošle godine bile teško pogođene sušom. (Hina)

 

Više o tome:

Europska komisija: Annual crop yield forecast: European Commission foresees above average cereals harvest for 2008