naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Južna Osetija: EU zabrinut, poziva na prekid nasilja

Europska unija je 'jako zabrinuta' zbog 'dramatičnog tijeka događanja' između Gruzije i Južne Osetije i poziva strane da 'odmah prekinu nasilje', objavio je u petak 08. kolovoza europski diplomat.

'Jako smo zabrinuti dramatičnim tijekom događanja', istaknuo je. 'Pozorno pratimo stanje i u kontaktu smo sa svim stranama', dodao je.

U tijeku su konzultacije s francuskim predsjedništvom EU-a i s Organizacijom za sigurnost i suradnju u Europi (OESS), napomenuo je.

'Ponovo pozivamo strane da odmah prekinu sukob, na što je u četvrtak pozvao i glavni diplomat EU-a Javier Solana', zaključio je.

Francusko predsjedništvo EU-a u četvrtak 07. kolovoza je pak pozvalo strane da 'odmah smanje napetosti i spriječe svako širenje sukoba'.

Gruzija je u noći na petak 08.kolovoza ipak pokrenula vojnu ofenzivu u Južnoj Osetiji, proruskoj separatističkoj republici. Ruski premijer Vladimir Putin osudio je 'agresiju' i upozorio da će ona povući za sobom 'protumjere'.

Ruski zrakoplovi u petak su bombardirali gruzijski grad Gori, javila je gruzijska televizija Rustavi.

Gruzijski predsjednik Mihail Saakašvili 'zatražio' je od Rusije da 'prekine bombardiranje' gruzijskih gradova. (Hina)