naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
EU priprema izvanredne sastanke o sukobu Rusije i Gruzije

Francusko predsjedništvo Europske unije najavilo je da će 'početkom idućeg tjedna' organizirati izvanredni sastanak ministara vanjskih poslova EU-a u povodu sukoba između Rusije i Gruzije oko Južne Osetije, a moguće je i sazivanje izvanrednog summita šefova država i vlada EU-a.

Pariz je pripremio plan za rješenje krize u tri točke koji predviđa trenutni prekid nasilja i puno poštivanje suvereniteta i teritorijalne cjelovitosti Gruzije, priopćio je Sarkozyjev ured.

Poziva također da se 'situaciju na terenu vrati u onakvu kakva je bila prije, što implicira povlačenje ruskih i gruzijskih snaga na njihove ranije položaje'.

Plan će idući tjedan Tbilisiju i Moskvi predstaviti francuski ministar vanjskih poslova Bernard Kouchner, u pratnji finskog kolege Alexandera Stubba, predsjedatelja OESS-a.

Pariz je za 'početak idućeg tjedna' najavio izvanredni sastanak ministara vanjskih poslova EU-a, a ne isključuje ni mogućnost sazivanja i izvanrednog summita šefova država i vlada EU-a, što je zatražila Poljska, prenosi France presse.

Sastanak ministara vanjskih poslova, odnosno Vijeća za opće poslove i vanjske odnose (GAERC), trebao bi 'procijeniti situaciju i razraditi perspektive za rješenje krize', prema priopćenju francuskog predsjedništva EU-a.

'Ovisno o razvoju situacije', predsjednik Sarkozy 'zadržava mogućnost da kasnije sazove izvanredan sastanak Europskog vijeća', dodaje se u priopćenju.

Prema diplomatskim izvorima, sastanak ministara vanjskih poslova EU-a trebao bi se održati u Parizu ili Bruxellesu i to možda već u ponedjeljak 11. kolovoza, dok bi se summit održao kasnije.

'Švedsku je kontaktirao Quai d'Orsay (franucusko ministarstvo vanjskih poslova) da sudjeluje na sastanku (ministara vanjskih poslova) u ponedjeljak', rekao je glasnogovornik švedskog ministarstva vanjskih poslova za švedsku agenciju TT, kako prenose europski mediji.

'Postoji... mogućnost formalnog summita u Bruxellesu kasnije u tjednu', potvrdio je švedski ministar vanjskih poslova Carl Bildt za TT.

Rusija je napala Gruziju nakon što su gruzijske snage u noći na petak pokrenule vojnu ofenzivu protiv separatističke republike Južne Osetije, de facto neovisne od raspada SSSR-a 1991.

U sukobima u osetskom glavnom gradu Tskhinvaliju i gruzijskom Goriju ima mnogo civilnih žrtava.

Sukobi su zahvatili i Abhaziju, odnosno klanac Kodori, jedino područje te separatističke republike koji kontrolira Gruzija.

Francusko predsjedništvo EU-a pozvalo je Rusiju da pristane na prekid vatre, upozorivši je da bi u suprotnom trpjeti mogli njezini odnosi s EU-om.

 

Hina